OD ULJA DO ČAJA Sitni, ali moćni listići origana

Foto: Shutterstock | Origano

Origano (lat. Origanum vulgare) ili mravinac zbog širokoga spektra bioloških aktivnosti upotrebljava se i kao lijek, a ne samo kao začin. Origano se u narodnoj medicini primjenjivao kao prirodni antibiotik, sredstvo za iskašljavanje i širenje bronha, protiv tegoba probavnoga sustava, kod upale sinusa, grlobolje, raznih viroza, upale mokraćnoga mjehura, ali i mnogo šire. Ulje origana smatra se jednim od najsnažnijih prirodnih antibiotika zahvaljujući ljekovitoj tvari karvakrolu. Istraživanja su dokazala da je učinkovito u suzbijanju čak 30 vrsta bakterija, od kojih su posebno tvrdokorne ešerihije coli i zlatni stafilokok (Pseudomonas aeruginosa). Karvakrol u origanu pokazuje i snažnu antivirusnu aktivnost, posebno protiv virusa herpes simplex, rotavirusa te respiratornoga sincicijskoga virusa (RSV) koji uzrokuje respiratorne infekcije. Osim toga, veoma je učinkovit protiv gljivičnih infekcija. Čaj od origana ublažava razne vrste bolova, djeluje tako da umiruje živčani sustav te pomaže kod neugodnih migrena koje su popraćene osjećajem mučnine i povraćanjem te kod bolnih menstruacija. Ulje origana sadrži ružmarinsku kiselinu, koja je snažan antihistaminik (koristi u liječenju alergijskih reakcija) i moćan antioksidans.

  • Od origana se izrađuje mast koja je učinkovita kod reume, kao i kod raznih glavobolja i migrena.
  • Trudnice i dojilje najbolje da ne upotrebljavaju origano ili da ga upotrebljavaju u vrlo malim količinama jer origano djeluje na kontrakcije maternice.
  • Origano pomaže kod nadutosti i grčeva u trbuhu.
  • Ulje origana učinkovito je kod atletskoga stopala i gljivica na noktima. U slučaju gljivica na koži glave koje uzrokuju perut preporučuje se dodati nekoliko kapi ulja origana pri šamponiranju.
  • Pri uporabi ulja origana treba biti oprezan zbog njegove jačine i uvijek ga treba miješati s drugim jestivim uljima. Treba izbjegavati izravno udisanje nerazblaženoga ulja i kontakt ulja s očima, kao i kontakt nerazblaženoga ulja s kožom.
  • Origano je bogat antocijanima, flavonoidima i polifenolnim spojevima, koji su svi moćni antioksidansi, koji mogu neutralizirati slobodne radikale u koži, čime se smanjuje pojava bora i staračkih pjega, a mogu pridonijeti smanjenju ožiljaka.