ODGOVOR NA PONUDU SUVREMENIH PLATFORMA Vodič za ispravno »čitanje« popularnih filmova i televizijskih serija

Živimo u epohi u kojoj su filmovi i televizijske serije jedan od glavnih medija uz koje mladi formiraju svoja stajališta. Roditelje opravdano brine činjenica da suvremene platforme koje nude takve sadržaje, poput »Netflixa«, nisu pretjerano zainteresirane za promicanje slike čovjeka na način kako ga shvaća kršćanstvo. No dvoje talijanskih autora – djed i zaljubljenik u filmsku umjetnost Franco Olearo te majka i mlada spisateljica Cecilia Gelatolo – pred takvom pojavom nisu se obeshrabrili, nego su o toj temi napisali i knjige.

»Knjiga nije tipičan vodič za gledanje filmova. Ona ide puno dalje, ‘trenirajući’ čitatelje da razviju vlastite kriterije prosudbe koji će im omogućiti da zaobiđu razne zaprjeke koje nameće politička korektnost i kultura tzv. glavne struje«

Projekt »Obitelj i mediji« predstavio je njihov vodič za ispravno »čitanje« poruka koje promiču moderni filmovi i serije, čiji je naziv na talijanskom »Occhio al film: cinema e serie TV per educare« (Bacite oko na film: Kino i TV-serije za educiranje).

Njihova knjiga nudi nekoliko alata za bolje snalaženje u zapletima suvremenih filmova, ali i u prikrivenim porukama koje oni promiču »na mala vrata«. I ne treba pritom izostaviti činjenicu da mediji oblikuju javno mnijenje, zbog čega valja razviti »kritičke instrumente« koji svakomu pojedincu omogućavaju da iz svakoga filmskoga narativa izvuče nešto dobro. »Knjiga nije tipičan vodič za gledanje filmova. Ona ide puno dalje, ‘trenirajući’ čitatelje da razviju vlastite kriterije prosudbe koji će im omogućiti da zaobiđu razne zaprjeke koje nameće politička korektnost i kultura tzv. glavne struje«, pojašnjavaju iz »Obitelj i medija«. No knjiga je napisana tako i da je privlačna mladim čitateljima, pri čemu kod njih posebno cilja razvijati »narativnu inteligenciju«. Autori napominju da žele pridonijeti zdravomu razlučivanju. »Jednostavnije rečeno – želimo pomoći u prepoznavanju koji su najbolji kriteriji koje trebamo usvojiti da bismo film ili televizijsku seriju gledali iz učinkovite i obrazovne perspektive«, pišu talijanski autori u uvodu knjige »Bacite oko na film«.

Oko 220 milijuna korisnika diljem svijeta pretplaćeno je na »Netflix«, što svjedoči o nezanemarivu utjecaju koju platforma za filmove i serije ima na globalizirano društvo. No poruke »hitova« koje nudi »Netlfix« često nisu u skladu s kršćanskim stajalištima, zbog čega sve zabavne sadržaje koje nudi platforma valja »odvagnuti« s osobitim oprezom.