PREPOZNAVANJE VJERODOSTOJNE POLITIČKE STRANKE I KANDIDATA Nužda zakon mijenja

Foto: Shutterstock

Pravilo da nužda zakon mijenja, poznato od pamtivijeka, proširuje se u novije vrijeme i na druge društvene odnose, pa tako i na izigravanja izbornih obećanja i morala. Važno je da građani prepoznaju vjerodostojne političke stranke i pojedine kandidate, prosuđujući njihov ugled, čast i dostojanstvo, kako bi nakon toga mogli odlučivati komu dati svoj glas, odnosno povjerenje. Nažalost političari su već naučili komu, kako, kada i što govoriti da bi pridobili povjerenje birača.

Nakon izbora mnogima maske padaju i nastupa vrijeme istine u kojem brojni građani uviđaju da su svoje povjerenje dali pogrješnim strankama. Zato su predizbornu kampanju doživjeli nekom vrstom »predbračnoga zavođenja« nakon kojega nastaje razdoblje triježnjenja u kojem se davani pljesak zamjenjuje zbunjenošću i šutnjom, pa i javnim negodovanjem.

Političari i stranke na koje se to odnosi zaboravljaju da šutnja i negodovanja mogu biti glasnija i iskrenija od pljeskanja, dakle opasnija ako neposredno nakon izbora slijede novi izbori za Europski parlament, a u pamćenju još ostaje gorak osjećaj prijevare.

Bitna je osobina ugleda političke stranke ili političara pojedinca predvidljivost njegova ponašanja u određenim situacijama. Dakle, ugled nije ono što politička stranka nudi građanima, nego je ono što građani misle o određenoj političkoj stranci ili političaru pojedincu. Zato bi se neke političke stranke mogle iznenaditi rezultatom izbora za Europski parlament

Građani koji su se u većem broju odazvali pozivu na izbore nisu mala djeca koja brzo zaboravljaju izigrana obećanja, prema kojima su se odlučivali komu dati povjerenje. Pravilo je da političke stranke, ali i pojedinci, stječu ugled i povjerenje postupno i dugo, ali se taj ugled može izgubiti jednom pogrješnom izjavom ili odustajanjem od samo jednoga bitnoga obećanja. Hrvatski jezik ima puno riječi kojima se opisuje pojam ugleda u različitim okolnostima, kao primjerice dostojanstvo, čast, čestitost, karakter, savjest i slično.

Bitna je osobina ugleda političke stranke ili političara pojedinca predvidljivost njegova ponašanja u određenim situacijama. Dakle, ugled nije ono što politička stranka nudi građanima, nego je ono što građani misle o određenoj političkoj stranci ili političaru pojedincu. Zato bi se neke političke stranke mogle iznenaditi rezultatom izbora za Europski parlament.

Za političara pojedinca također je mjerodavno da se doživljava kao karakterna osoba koja ima ispravne prosudbe o određenim pitanjima, da mu se može vjerovati i da donosi predvidljivo ispravne odluke, koje ne treba naknadno pojašnjavati ni opravdavati kao pogrješno shvaćene.

Nažalost, nedavni izbori pokazali su brojna odstupanja od takvih ponašanja, u nekim slučajevima potpuno suprotna. Tako su se neke koalicije razvrgavale već prigodom objavljivanja neslužbenih rezultata. Postalo je očito da je takva koalicija bila prijevara birača, kako bi se dobilo više glasova pojačanim sinergijskim učinkom. Sinergijski učinak nije dva plus dva jednako četiri, nego je 2 + 2 = 5.

Zato je začuđujuće da građani kao biračko tijelo prihvaćaju i nagrađuju svojim povjerenjem takva izigravanja. Vrijeme je da se mijenjaju zakonski propisi o izborima i izbornim jedinicama.