PRVI KORAK U DIJAGNOSTICI FINANCIJSKIH PROBLEMA Prikupljanje računa kao bračna dužnost

Foto: Shutterstock

Kako bi se otkrio uzrok financijskih problema, potrebna je dijagnostika. Kao da se radi o nekom mehaničkom kvaru na autu ili bolesti. Otkrivanje srži problema nije zahtjevno i komplicirano, no kada nedostaje discipline i zdravih navika, čini se da je sve na neki način teško, pa čak i nemoguće. Čovjek se mora prisiliti da krene i da stvori novu kreativnu naviku. Dakle nova navika koju treba izgraditi prikupljanje je svih računa od učinjenih troškova. To je prvi korak.

Možda to na prvu zvuči jednostavno, ali u nekim situacijama nije jednostavno tražiti račun i bilježiti troškove. Za mnoge je to sramota, nekima je to cjepidlačenje, nekima čudno, nekima to izgleda »škrto«, a nekima je dodatna i nepotrebna komplikacija. Činjenica je da ne izdaje svatko račun (prosjak, perač stakla na semaforu, nećaci, prodavači na tržnici itd.) pa nastaje problem kako registrirati trošak?

Kod supružnika koji su imali svatko svoj »nezavisan« račun, što je u zadnje vrijeme postala »normalna« stvar, nastaje problem jer sada odjednom zajednički »moraju« voditi zabilješke o troškovima. Hoće li to izazvati svađe i nerazumijevanja? Boje li se ljudi otkriti neke osobne »sramote« i sklonosti? Razumiju li supružnici da su u braku i da se vole bezuvjetno? Supružnici nisu tuđinci niti su oženjeni zato da žive odvojene živote: ni stambeno, ni tjelesno, ni obiteljski, pa ni financijski. Stoga, preduvjet je otvorenost između supružnika da se vode bračne ili obiteljske financije. Naravno, praktičnije je odvojeno voditi evidenciju o troškovima skupljajući račune te ih svakih sedam ili 14 dana zajednički upisivati u bilježnicu, tablicu ili kompjutorski program. No preduvjet je, isto kao i u odgoju djece, da se zajedno odlučuje i sudjeluje, jer obiteljske obveze i financije nisu samo stvar supruge ni samo stvar supruga, nije to korporacija, nego brak.

Ponekad supruga bolje vodi »računovodstvo« i bilješke, a suprug bolje strateški upravlja i planira, ponekad je obrnuto, no ključno je zajedničko sudjelovanje i suradnja. Supružnici zajedničkim aktivnostima i odgovornostima samo jačaju i utvrđuju bračnu ljubav i povjerenje. Zajednički rad i sudjelovanje u nekom projektu jako je lijepo iskustvo i jačanje bračnih spona. Što je ljepše i izazovnije nego bračni i obiteljski projekt?