REMEK-DJELO STRPLJIVOSTI I VJERE MINIJATURNOGA STVARALAŠTVA Blagoslovljena replika vatikanske bazilike Bračanina Josipa Radića

Snimio: R. Macleod

Gotovo devet tisuća sati strpljiva i predana rada tijekom pet godina bilo je potrebno da brački samouki klesar i umirovljeni časnik Hrvatske vojske iz Pučišća Josip Radić završi svoj najzahtjevniji projekt – kamenu minijaturu papinske bazilike sv. Petra koja je na Uskrsni ponedjeljak 22. travnja blagoslovljena i predstavljena na svečanosti u novoobnovljenom dvoru župe sv. Jeronima nakon misnoga slavlja. Umanjena dvjesto puta, izrađena po originalnim nacrtima od bijeloga bračkoga kamena, replika bazilike teži oko 200 kilograma i jedina je kamena izvedba minijature na svijetu.

Križevi su dar župe

U tom opsežnom klesarskom poslu Radić se koristio zubarskim alatima jer je riječ o preciznim izvedbama, a autor je zahvalio svima koji su ga doveli do trenutka završetka – među kojima posebno spominje suprugu Mariju i svoje četvero djece Katicu, Tonija, Karmela i Lovru. Njihova su imena uklesana u temeljima, a zahvalan je i apostolskomu nunciju u Njemačkoj nadbiskupu Nikoli Eteroviću koji mu je osigurao originalne arhitektonske nacrte bazilike sv. Petra te ga odveo u Rim da uživo doživi velebnu vatikansku baziliku.

U tom opsežnom klesarskom poslu Radić se koristio zubarskim alatima jer je riječ o preciznim izvedbama, a autor je zahvalio svima koji su ga doveli do trenutka završetka – među kojima posebno spominje suprugu Mariju i svoje četvero djece

»Posljednjih pet godina nije bilo dana da nisam razmišljao o bazilici i minijaturi. Najteži je bio početak, punih godinu dana prije nego što sam počeo s izradom razmišljao sam, analizirao i pripremao se. U Vatikanu nije bilo jednostavno pronaći potpunu dokumentaciju jer to nitko prije nije tražio u arhivima. Najslađi mi je dio izrade bio staviti lanternu bazilike sastavljenu od 190 komada kamena. Nadbiskup Eterović na Uskrs poslijepodne zalijepio je zlatni križ na vrh velike kupole, a moj je župnik Pavao Gospodnetić postavio križeve na male kupole. Ti su zlatni križevi dar pučiške župe«, kazao je Radić, čija je mirna ruka ostvarila vjeran prikaz vatikanske bazilike, remek-djelo strpljivosti i vjere u minijaturnom stvaralaštvu, koje je izazivalo oduševljenje okupljenih otočana.

Dokaz plodnosti vjere

Na svečanosti, koju je u glazbenom dijelu obogatila klapa »Volat« pod vodstvom Marka Bauka, okupljenima su se obratili domaći župnik Gospodnetić, njegov prethodnik Tonči Kusanović, jelšanski župnik mons. Stanko Jerčić, načelnik mjesta Marino Kaštelan i nadbiskup Eterović. »Promatrajući ovo ostvarenje, impresivan rezultat volje, strpljenja, znanja i duha, čovjek treba zahvaliti svemogućemu Bogu, tvorcu neba i zemlje, što je udijelio sve te darove Josipu, zajedno s izrazitim talentom. Gotovo je normalno da je iz klesarske sredine mjesta Pučišća niknuo i ovaj talentirani minijaturni umjetnik koji je svojim radom oplemenio različite vrste kamena, izvornoga iz Pučišća, ali i s otoka Brača. Gdje ima klesara, postoji i bogata tradicija obrade kamena, ne samo za redovite životne potrebe. Ponekad iz kamenarske kulture izrastaju kipari, umjetnici koji stvaraju u kamenu, ali i minijaturisti kamena poput Josipa Radića«, kazao je nadbiskup Eterović. Izrazio je zadovoljstvo što se među poznate hrvatske minijaturiste tim djelom upisao i Josip Radić. »Kamena minijatura bazilike sv. Petra rezultat je umijeća, postojanoga rada, ali i vjere koja je Josipa vodila kroz brojne poteškoće do ovoga ostvarenja koje zavrjeđuje divljenje. Ona je još jedan dokaz plodnosti vjere i kulture u našim krajevima, ali i domovini«, poručio je nadbiskup.

Bez klesarskoga školovanja

Hrvatski branitelj Josip Radić, najmlađi zapovjednik ratnoga broda u Hrvatskoj ratnoj mornarici, sada u mirovini, bez klesarskoga i graditeljskoga školovanja stvara replike i minijature sakralnih motiva od bračkoga kamena, a iza sebe već ima više desetaka replika crkava, katedrala, crkvica, zvonika, svjetionika.

Minijatura bazilike bit će do Svih svetih izložena u crkvici Blažene Djevice Marije na Botku, najstarijoj crkvi u Pučišćima, a interes su pokazali i drugi gradovi koji bi htjeli ugostiti tu repliku. Ipak, autorova je želja da tu vrijednu rukotvorinu daruje Vatikanskim muzejima, jer tamo i pripada, kako bi je mogli vidjeti brojni vjernici i posjetitelji Vječnoga Grada i Vatikana.