SIMPOZIJ O UBIJENOJ I RANJENOJ DJECI U DOMOVINSKOM RATU »U našem porazu i poniženju nismo sami«

Snimio: V. Čutura | Među predavačima prof. dr. Mihovil Biočić prvi put je iznio podatke o osnivanju ratnih bolnica u Splitu i skrbi za ranjene

Prvi znanstveni simpozij o ubijenoj i ranjenoj djeci u Domovinskom ratu održan je u franjevačkom samostanu sv. Vlaha u Pridvorju u Konavlima od 4. do 6. travnja te je okupio roditelje i rodbinu ubijene i ranjene djece, ranjenu djecu, civilne stradalnike Domovinskoga rata te povjesničare, zdravstvene djelatnike i druge stručnjake kojima je područje interesa Domovinski rat i njegove žrtve. Skup je održan u organizaciji Zagrebačkoga instituta za kulturu zdravlja, Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Glasa Koncila, Franjevačkoga samostana u Pridvorju i Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskoga rata, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović. Podupiratelji skupa, na kojem je održano 14 znanstvenih i stručnih izlaganja i okrugli stol, bili su Dubrovačka biskupija, Dom zdravlja Dubrovnik, Općina Konavle, hrvatske katoličke misije St. Gallen i Zürich, Policijska uprava dubrovačko-neretvanska, Samostan Gospe Snježne u Cavtatu i obitelj Mujo.

Kaos u institucionalnoj nepovezanosti

Predsjednica znanstvenoga dijela simpozija doc. dr. Vlatka Vukelić s Hrvatskih studija na skupu je iznijela sljedeće podatke: »Prema podatcima iz 2010. godine, a za razliku od Vladinih izvještaja iz 1996. godine, u Domovinskom ratu poginulo je 402 djece, a 1260 djece je ranjeno i ima veći ili manji postotak invaliditeta. Novija istraživanja koja se sustavno bave tim veoma teškim i tragičnim slučajevima govore o nešto manjem broju ubijene djece, no kako su neizravne žrtve Domovinskoga rata još moguće zbog zaostalih eksplozivnih naprava i relativno velikoga broja nestalih civila općenito, teško je podvući crtu ispod određene brojke. Osnovni je problem što nije napravljen registar civilnih žrtava pa se i danas njihov broj procjenjuje na između 4000 i 8000, što je vrlo rastezljivo i metodološki neujednačeno. Prema podatcima odjela za informiranje Ministarstva hrvatskoga zdravstva iz 2000. godine, u Hrvatskoj je poginulo, ubijeno ili umrlo od posljedica ranjavanja ukupno 4137 civilnih osoba. U taj broj tada još nisu bili uključeni poginuli civili, ekshumirani i identificirani iz masovnih i pojedinačnih grobnica te poginuli hrvatski civili na tadašnjem privremeno okupiranom području Hrvatske, koji nisu otišli u zbjeg ili progonstvo. Ratu je bilo izloženo oko milijun djece u Hrvatskoj, a oko 600 000 njih bilo je izravno pogođeno ratom. Mnogima su ubijeni jedan ili oba roditelja, braća, sestre, rodbina ili prijatelji. Mnogima su spaljeni ili razoreni domovi. Prema prvim podatcima koji su bili dostupni od svibnja 1991. do rujna 1996. na području Hrvatske poginulo je 306 djece do 17 godina – bez okupiranih područja. Najviše je djece ubijeno u prvih šest mjeseci agresije na Hrvatsku kada je poginulo 110 djece. Najmlađe ubijeno dijete imalo je samo četiri mjeseca. Vrste ozljeda koje su dovele do smrti većinom su stradanja od zrakoplovnih i topničkih napada te ranjavanja iz vatrenoga oružja i eksplozivnih naprava.

U istom je razdoblju ranjeno 901 dijete u dobi do 17 godina, no utvrđivanjem dodatnih okolnosti stradavanja ta se brojka popela na 1276 djece. Najviše djece ranjeno je u prvih šest mjeseci rata – 512 (57 %). Zbog velikoga broja neeksplodiranih projektila i naprava na teritoriju Hrvatske to nije konačan broj. Od ukupnoga broja ranjene djece njih 86 doživotni su invalidi.

Do kraja rata evidentirano je 35 nestale djece. Vezano uz prisilne migracije – samo je od listopada 1991. do prosinca 1991. registrirano oko 308 000 prognanika, od kojih su 172 000 bila djeca. Od studenoga 1992. registrirane su 264 194 prognane osobe, od kojih je 148 000 djece. Dakle, u ukupnom broju prognanih najveći je broj djece. Do travnja 1997. broj prognane djece još je velik – 36 000. S obzirom na često mijenjanje boravka teško je dati pouzdane podatke. Izvan Hrvatske evakuirano je 6725 djece. Najmlađe operirano dijete koje je ozlijeđeno u ratu imalo je šest mjeseci. Tijekom 1995. i 1996. zbog minskih i razornih eksplozivnih sredstava zabilježeno je 377 nesretnih događaja, od kojih je stradalo 560 osoba, od čega 179 smrtno, a 381 osoba je ranjena. Stradalo je 35 osnovnoškolske djece, a maloljetnika ukupno 102. Od ukupnoga broja stradale djece njih 24 je smrtno stradalo, a 78 ih je ranjeno.«

Dr. Vukelić istaknula je da je istraživačima velik problem i to što je nejasno koje su institucije mjerodavne za podastiranje kojih podataka. Općeniti kaos ogleda se u institucionalnoj nepovezanosti i nedefiniranosti u obradi, a onda i izradi baze podataka. Stoga su često udruge civilnih stradalnika Domovinskoga rata najrelevantniji imatelji podataka. 

»Ne dati se zarobiti logikom bezbožnika«
Za sudionike simpozija u petak 5. travnja misno slavlje u dubrovačkoj katedrali predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić uz katedralnoga župnika Stanka Lasića i fra Ivu Kramara. »Zašto se konstantno zanemaruju civilne i osobito dječje žrtve u Domovinskom ratu, kojih je, onih ubijenih, bilo najmanje 313? Ne bi li bilo logično da se događa upravo obrnuto, da se više ističu upravo civilne žrtve rata i djeca kao žrtve rata jer upravo to najbolje govori o pravom značenju agresorskoga rata koji se vodio na teritoriju Hrvatske?« upitao je u uvodu propovijedi biskup Uzinić. Promišljajući o tome »što je nama činiti«, biskup je ustvrdio da treba prije svega »dizati svoj glas«, i Bogu u molitvi i ljudima, dajući svoj glas onima kojima je ratnim stradanjem oduzet i glas i pravo na život. Biskup je pohvalio organiziranje simpozija »Otvaranje imenika – Ubijena i ranjena djeca u Domovinskom ratu« kao doista »najbolji način« jer se stvari mogu mijenjati »samo znanstveno i argumentirano i u dijalogu«. Uostalom da ima malo više dijaloga, ratovi se zasigurno ne bi ni događali, dodao je. »No više od svega važno je dignuti glas protiv rata, svakoga rata, odnosno ne dati se zarobiti logikom bezbožnika. A oni koji su pogođeni u svojoj boli lako to mogu ponekad učiniti. Nažalost to se događalo i u Domovinskom ratu. I to nam se danas vraća kao bumerang. I dogodilo se da su, nažalost, u nekim slučajevima, žrtve postale agresori, a agresori žrtve. Ako se to dogodi, a može se dogoditi, ‘samo tad bezbožnici pobjeđuju’.« Također je istaknuo: »Oni nisu pobijedili kad ubiju pravednika. Oni su pobjednici kad pravednik zbog njihove nepravednosti i bezbožnosti i sam postane bezbožnik. Zato je važno ne dati im da pobijede! Budimo radije oni koji gube, oni koji su poraženi. Znam da nije to lako, da nije lako živjeti u ovom bezbožnom svijetu obrnuto od općega smjera, plivajući protiv struje, ali znadem i da se isplati. A isplati se jer u našem porazu i poniženju nismo sami. Isplati se jer je tad s nama i u nama Isus Krist poražen. A on je onaj koji upravo u porazu pobjeđuje, ne za sebe, njemu to nije potrebno, nego za nas. On je zato i došao. I pridružio nam se u našoj ljudskosti i u našem porazu. Pridružimo se i mi njemu.«

 

»Prekinuta rijeka na izvoru života«

Prikazujući iskustva u zbrinjavanju ranjenika, a posebno djece u KBC-u Split u Domovinskom ratu, prof. Mihovil Biočić prikazao je nekoliko slučajeva teških ranjavanja djece, ali i naveo da su umiranja djece za vrijeme rata vezana i uz nemogućnost liječenja.

Ana Filko, stručna suradnica u Sektoru za traženje osoba zatočenih i nestalih u Domovinskom ratu pri Upravi za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, govorila je o djeci stradaloj u Slavonskom Brodu u kojem je, izuzme li se Vukovar, najveći broj žrtava djece u Hrvatskoj. Samo 1992. usmrćeno je 32 djece s područja tadašnje općine Slavonski Brod. »Kako je slavonskobrodska bolnica oštećena teškim bombardiranjem 1992. te je u potpunosti onemogućeno pružanje zdravstvene zaštite na odjelima – pacijenti su prebačeni u bolnički podrum. Tako je odjel pedijatrije sveden na samo 17 kreveta i tri inkubatora u podrumu bolnice od početnih 80 kreveta koji su se nalazili na odjelu pedijatrije te je odlučeno da će biti hospitalizirana samo djeca čiji su životi ugroženi i koja nisu mogla biti prevezena u druge medicinske centre… Broj hospitalizirane djece (uglavnom ranjene i prerano rođene djece) je smanjen, no stopa smrtnosti dramatično je porasla. Prije rata stopa smrtnosti na odjelu pedijatrije iznosila je 0,76 posto, a u 1992. godini porasla je na 4,8 posto. Broj prerano rođene djece s niskom postnatalnom težinom dostigao je 86 u 1992. u usporedbi sa 58 u 1990. godini. U istoj godini 35 pacijenata umrlo je na odjelu, dvostruko više nego 1990.«

Josipa Maras Kraljević iz Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskoga centra Domovinskoga rata govorila je o slučaju petrinjskoga zločina u kojem su pripadnici specijalnih jedinica milicije SAO Krajine došli do kuće obitelji Kozbašić te iz vatrenoga oružja ubili dvoje djece, devetogodišnjega Alena i 13-godišnju Tamaru, te njihove roditelje Milana i Gordanu.

U dva znanstvena rada prikazana su i stradanja djece u Bosni i Hercegovini, gdje ne postoje sistematizirani službeni podatci te je nužno učiniti detaljna istraživanja o ubijenoj i ranjenoj djeci.

Okrugli stol, simboličnoga naziva »Prekinuta rijeka na izvoru života«, imao je cilj definirati prava ubijenoga, nestaloga, ranjenoga, zatočenoga i bolesnoga djeteta za vrijeme srbocrnogorske agresije na Hrvatsku. U bogatoj raspravi na simpoziju otvoreni su brojni problemi i prijepori kako u znanstvenom području tako i u praktičnim iskustvima stradalnika, na osnovi čega su doneseni i zaključci simpozija.

Simpozij je osim znanstvenoga i stručnoga doprinosa imao iznimnu vrijednost zbog druženja i podrške koju su sudionici pružili jedni drugima. Posebno je emotivan bio govor domaćina, gvardijana fra Ive Kramara, čiji je petnaestogodišnji brat Marijan ubijen drugi dan nakon primanja sakramenta krizme.

Zaključci simpozija 
Treba izraditi standardizaciju i kategorizaciju svih žrtava djece iz obrambenoga Domovinskoga rata do 18 godina.
Ubijenu, nestalu, ranjenu i zatočenu djecu u srbocrnogorskoj agresiji na Hrvatsku ozakoniti kao žrtve rata.
Ubijenoj i nestaloj djeci priznati status poginuloga i nestaloga branitelja.
Ranjenomu djetetu tijekom obrambenoga Domovinskoga rata, kao i ranjenomu djetetu nakon obrambenoga Domovinskoga rata koje je nastradalo od posljedica ratnoga djelovanja (nerazminirana područja i slično) priznati status ranjenoga branitelja.
Umrlomu djetetu od posljedica nemogućnosti liječenja za vrijeme ratnoga djelovanja (dijabetes, zloćudne bolesti, kronična dijaliza, psihotraume i slično) priznati status žrtve Domovinskoga rata.
Predlaže se datum 1. listopada (Sveta Mala Terezija) kao spomendan sve djece stradale u obrambenom Domovinskom ratu (spomendan obilježavati u svim hrvatskim školama i crkvama).
Zaključke dostaviti: predsjednici Republike Hrvatske, predsjedniku Sabora, ministru branitelja i svim ministrima hrvatske Vlade, županima, predsjednicima županijskih skupština, udrugama proizišlim iz Domovinskoga rata, predsjednicima političkih stranaka, saborskim zastupnicima, medijima.