ŠTO JE HRVATSKI SVEĆENIK SNIMIO U BENINU? Vizualni poziv na pomoć

U Zagrebu je na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, u velikoj dvorani, u utorak 12. prosinca prikazan 33-minutni dokumentarni film »Lica puna nade« autora dr. Krunoslava Novaka, s toga sveučilišta. On je ovoga ljeta bio u Beninu i ondje snimio reportažu u produkciji HKS-a i Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj.

»Lica puna nade«; dokumentarni film; redatelj: Krunoslav Novak; sudjeluju: biskup mons. Aristide Gonsallo, vlč. Odilon Singbo, časna sestra iz Benina

Na početku je nazočne pozdravio rektor HKS-a dr. Željko Tanjić i predstavio skupinu koja je putovala u Benin. Potom su se prigodnim riječima obratili ravnatelj Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj Antun Štefan, koji je dugo bio misionar u Beninu, i autor dr. Novak. Tijekom svih govora na platnu su projicirane fotografije iz Benina, koje su bile dobar uvod za upoznavanje te daleke, siromašne afričke zemlje.

U biti je to videoreportaža o teškoćama školovanja djece i mladih u Beninu zbog vrlo velikoga siromaštva. Prvo su nastale katoličke škole sredinom 19. stoljeća, a tek tridesetak godina kasnije državne. O tom je govorio biskup Porto-Nova mons. Aristide Gonsallo. Svećenik iz Benina Odilon Singbo, koji je studirao u Zagrebu i trenutačno je studentski kapelan na HKS-u, osnovao je ondje Dom za djevojčice »Ivan Pavao II.« te je obrazložio poteškoće, ali i pomoć u ostvarenju te vrlo važne institucije, koju vode redovnice. I njihovo je svjedočenje zabilježeno u reportaži. No djeca su ondje, kako kažu, unatoč svemu sretna i puna nade. Zbor beninskih djevojčica otpjevao je dvije pjesme na hrvatskom jeziku.

Ta se reportaža može rabiti u pastoralu o misijama te u hrvatskim katoličkim školama, i u drugim školama na vjeronauku, da se potakne na suosjećanje i pomoć u misijskom djelovanju.