SVJEDOČANSTVO KAPELE U SREDIŠTU GORNJE STUBICE »Godine 1945. trebao sam nestati«

Kapela sv. Ivana Krstitelja u Gornjoj Stubici

Snimio: Z. Galić | Kapela sv. Ivana Krstitelja u Gornjoj Stubici

U Gornjoj Stubici na Trgu sv. Jurja obnovljena je od 1. ožujka 1999. do g. 2001. kapela (3,60 x 3,70 m) sa spomenpločom ispod oltarnoga stola sljedećega zapisa: »Spomen sv. Ivana Krstitelja. Iz osamnaestoga sam stoljeća. Godine 1945. trebao sam nestati. Kipovi su mi pokradeni i ja sam trunuo. Dobri su me župljani uz župnika Ivana Špoljara od smrti spasili u jubilarnoj 2000. godini. Jaganjac Vas Božiji primio.«

Masivni kameni oltarni stol
Kapela se ističe u prostoru trga otvorenošću zidova i prisutnošću titularnoga svetca među ljudima na glavnom stubičkom trgu.

Kapela je obnovljena na spomen »Doma i društva presvetoga Srca Isusova«. Prvobitna je bila izgrađena u 18. stoljeću na Mihelčićevu posjedu u središtu mjesta, a uz nju su se održavale svibanjske i listopadske pobožnosti Majci Božjoj. Tada je bila i danas je ona 4. postaja župnoga križnoga puta u korizmi ili velikih župnih procesija. Kapela je izgrađena s masivnim začelnim zidom na kojem se u niši nalazi kip sv. Ivana Krstitelja koji je odjeven u devinu kožu s križem i trakom s natpisom »Ecce Agnus Dei«.

U kapeli je masivni kameni oltarni stol. Pročelni dio kapele drže dva bočna stupa između kojih se nalaze velike staklene površine na pročelju i na bočnim stranicama. Kapela se ističe u prostoru trga otvorenošću zidova i prisutnošću titularnoga svetca među ljudima na glavnom stubičkom trgu.

Zvono se oglašava tri puta

Mise su u nedjelju nakon svetkovina sv. Ivana Krstitelja (24. lipnja i 29. kolovoza), a proštenje na blagdan sv. Ivana i Pavla 26. lipnja. Na bočnom vanjskom zidu kapele postavljeno je zvono koje se oglašava tri puta dnevno.

U Gornjoj Stubici postavljeni su spomenici dr. Franji Tuđmanu, sv. Jurju, Majci Domovini i poprsje hrvatskomu branitelju avijatičaru Rudolfu Perešinu. Kraj župne crkve nalazi se obnovljena kapela (2,60 x 2,60 m) Presvetoga Srca Isusova iz g. 1920., koja je bila g. 1971. porušena, a nanovo je podignuta g. 2002.