SVJETSKI DAN VJEŠTINA MLADIH Prilika za rad na sebi

Foto: Shutterstock

Svatko od nas voli se osjećati vrijedno i uspješno, a najbolji je put do uspjeha stjecanje različitih vještina. Kako bi nas podsjetila na važnost usvajanja vještina važnih za zapošljavanje, dostojanstven rad i poduzetništvo, Opća skupština Ujedinjenih naroda 2014. godine utemeljila je Svjetski dan vještina mladih koji slavimo 15. srpnja. Toga se dana mladima pruža prilika za razgovor s obrazovnim institucijama, poslodavcima, političarima i ostalim akterima koji mogu pospješiti kvalitetu njihova života. Tema je ovogodišnjega Dana vještina mladih »Osposobljavanje učitelja, trenera i mladih za transformativnu budućnost«, čime se ističe ključna uloga koju edukatori imaju u pripremi mladih za aktivan ulazak u društvo.

Važnost toga dana ogleda se u velikoj stopi nezaposlenosti s kojom se mladi danas suočavaju. Tako je Međunarodna organizacija rada u godišnjem izvješću o zapošljavanju u svijetu i socijalnoj perspektivi za 2023. godinu upozorila da se mladi ljudi u dobi od 15 do 24 godine susreću s teškoćama u pronalaženju pristojnoga zaposlenja te da je stopa nezaposlenosti mladih tri puta veća u odnosu na stopu nezaposlenosti odraslih. Nama mladima koji tek trebamo zakoračiti u poslovne vode ti su podatci obeshrabrujući, no mladi i poletni kakvi jesmo okrenimo sve na pozitivu te shvatimo i to kao izazov i priliku da usavršavamo svoje vještine kako bismo se istaknuli iz mase. Uz formalno obrazovanje, nudi nam se mnoštvo prilika za rad na sebi kao što su seminari, radionice, paneli i edukacije.

Ipak, ne zaboravimo da se vještine mogu stjecati i u duhovnim središtima. Sjajan primjer toga bolesnička su hodočašća u Lurd koje organizira Dječja udruga »Hrabrost« (DUH), kao i volonteri crkve sv. Filipa Nerija iz Splita. Na takvim hodočašćima volonteri prate osobe s teškoćama te im pomažu u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, stječući tako mnoge vrijedne vještine, a empatija, odgovornost i strpljivost samo su neke od njih. Također, postoje brojne druge prilike za volontiranje, a svaki volonterski posao ujedno je prilika za razvoj različitih vještina, ali i za duhovni rast. Na nama je samo da se odvažimo i prođemo svijetom čineći dobro slijedeći Kristov primjer, koji nam je rekao: »Što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste« (Mt 25, 40).

Jesmo li se izgubili?

Poznato nam je da većina mladih danas zna mnogo toga o pametnim uređajima, računalima i sličnim tehnološkim proizvodima. O mladima i tehnologiji nerijetko se govori u negativnom kontekstu te se na njihov račun upućuju razne kritike. No činjenica je da danas živimo u vremenu u kojem su te vještine koje mladi posjeduju postale neizbježne upravo zbog toga što čovječanstvo napreduje i konstantno se razvijaju nova zanimanja. No to ipak nije izgovor kojim bi se mogla opravdati prekomjerna upotreba mobitela i igraćih konzola te vrijeme provedeno na društvenim mrežama i besciljno pregledavanje fotografija i videozapisa. U obilju informacija i novih vještina kao da smo se izgubili, kao da više ne znamo baratati onim jednostavnim svakodnevnim postupcima. Zbog toga nam se ponekad aktivnosti poput popravljanja sitnih kvarova, kuhanja i pospremanja te sličnih svakodnevnih obveza čine prenaporne ili nebitne. Ono što je još bitnije od nabrojenih aktivnosti su emocionalne, socijalne i profesionalne vještine, jer čovjek je ipak živo biće s osjećajima i doživljajima. Kada odrastemo, svi imamo svoje poslove i obveze koje trebamo nastojati obaviti ispravno. Ali to nije ono najbitnije što trebamo znati. Biti prisutan u vlastitom okruženju i biti uvijek tu za svoje bližnje, saslušati ih i dati im savjet – to je istinska zadaća svakoga čovjeka, pogotovo mladih ljudi, jer ih u razdoblju odrastanja mogu zbuniti životni događaji i odluke, a obitelj i prijatelji uvijek su tu da nas podsjete na važnost zajedništva i stjecanje tih društvenih vještina. Isto tako vrlo su bitni u životu mladih samopoštovanje i samopouzdanje, koje također treba razviti u mladenačkim godinama. Tu je, kao i uvijek, dobro početi od Biblije koja nas uči kako steći i tu vještinu odnosa prema sebi samomu. Jer sam Bog, od početaka svijeta, ima beskrajno povjerenje u nas da ćemo učiniti ono na što nas on poziva te nas potiče da svaku nedoumicu stavimo u njegove ruke i živimo s pouzdanjem u njegovu ljubav.

Bitno je uočiti mladu osobu
Jelena Franić, studentica druge godine diplomskoga studija komunikologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, s nama je podijelila kako je svoju zaljubljenost u svijet medija i komunikaciju otkrila u višegodišnjem volontiranju u salezijanskom oratoriju »Dominik Savio« na Jarunu, gdje je stekla brojne vještine. »Volonterski rad s djecom i mladima omogućio mi je mnogobrojne prilike i iskustva kroz koja sam spoznavala svoje talente i potencijal. Fotografiranje događaja, pisanje članaka, vođenje društvenih mreža, izrada mrežne stranice i promocija aktivnosti samo su mali dio onoga što mi je donijelo iskustvo bivanja u salezijanskom domu«, objasnila je Jelena.
Naša je sugovornica dvije godine vodila dvadesetak mladih u medijskoj skupini koja je formacijama, zajedničkim projektima, edukacijama i radom pridonosila župnoj zajednici i salezijanskomu oratoriju. »Povjerenje koje su mi salezijanci dali u vođenju sadržaja za mlade te usmjeravanje prema aktivnostima pomoglo mi je da prepoznam ljubav prema struci«, kaže Jelena, koja vjeruje da svaka mlada osoba u Crkvi ima mogućnost spoznati svoju vrijednost, razviti vještine i otkriti talente te ih ostvariti u konkretnim aktivnostima. »Bitno je uočiti mladu osobu, posvetiti joj koju minutu više, dati joj povjerenje i usmjeriti je na putu prema budućnosti, koja se plodonosnije živi kada znaš u čemu si dobar i za što si stvoren«, poručila je naša sugovornica Jelena.
Što možemo naučiti u zajednicama mladih vjernika?

Kroz obrazovni sustav i svakodnevni život stječemo različite vještine potrebne za suživot u društvu ili za razvoj karijere. No kakve nam vještine nude župe i zajednice mladih vjernika? Kakve kompetencije mladi mogu steći u krugu vjere? Neki od primjera su katolički skauti župe sv. Križa koji boravkom u prirodi mladima omogućuju stjecanje vještina snalaženja i života u prirodi, njegujući pri tome i kršćanske vrijednosti. Njihove aktivnosti imaju humanitarni i ekološki predznak. Mladi katolici iz gospićke župe Navještenja Blažene Djevice Marije osnovali su zajednicu »Angelus« koja je proizišla iz srednjoškolskoga sastava osnovanoga za slavljenje Boga pjesmom. Njihova se zajednica osvrće na jačanje kompetencija aktivnoga građanstva te pridonosi porastu tolerancije i međusobne suradnje mladih. Nadalje, u zajednici mladih »Vocati« mladi vjernici stječu vještine i kompetencije kroz brojne duhovne darove, a potiče se kooperativno učenje uz stvaranje prijateljstva. Osim kateheza, mladi u zajednici »Vocati« okupljaju se na molitvenim susretima, a sve njihove aktivnosti i vještine temelje se na zajednici, na zajedničkom djelovanju u zabavnim programima i na kreativnosti te prihvaćanju darova Duha Svetoga, kao što su duhovno-formacijske vježbe.

Priredili: A. Bukovac, V. Lukačin, I. Moslavac, I. Tomić