TAJNA NEPOSLANOGA MAJČINA PISMA Kakav je otac poželjan?

»Oči u oči« (Auf Augenhöhe/At Eye Level); drama, obiteljski; redatelji: Joachim Dollhopf i Evi Goldbrunner; glume: Luis Vorbach, Jordan Prentice

U Zagrebu je održan treći KinoKino – međunarodni filmski festival za djecu od 14. do 18. veljače u kinu »Europa«. U natjecateljskom dijelu bilo je osam igranih dugometražnih filmova iz raznih krajeva svijeta, a o pobjedniku su odlučivali stručni i dječji žiriji te gledatelji. Izbor stručnoga žirija i publike je isti, pa je odličan njemački film »Oči u oči« dvostruki pobjednik. Dječji žiri najboljim je proglasio vrlo dirljiv francuski film »Bailleovo srce«.

»Oči u oči« prvi je dugometražni film redateljsko-scenarističkoga para Joachima Dollhopfa i Evi Goldbrunner, koji je već osvojio petnaestak nagrada na međunarodnim festivalima. Namijenjen je djeci iznad osam godina, cijelim obiteljima i školskim projekcijama. Donosi vrlo ozbiljnu i slojevitu filmsku priču, ali mjestimice s vrlo duhovitim pristupom. Djeca glumci vrlo su dobri, prirodni i spontani, što pridonosi uvjerljivosti, a od odraslih glumaca posebno je dobar Jordan Prentice u ulozi Toma. Film ima dobru fotografiju, vješto je kadriran, ima skladan ritam, više obrata i preglednu dramaturgiju, što sve pridonosi kompaktnoj cjelini filma.

Promjena i pomoć nakon razočaranja

Riječ je o 11-godišnjem dječaku Michiju (Vorbach) koji nakon majčine smrti živi u domu, a otca ne poznaje. Pronalazi majčino neposlano pismu Tomu, u kojem ga obavještava o svojoj trudnoći. To je trag koji Michi slijedi nadajući se pronaći otca, o kojem je puno maštao. No to ga dovodi do Toma, koji je niskoga rasta, te prvotnoga razočaranja i kasnije uzajamne promjene i pomoći.

U filmu je prikazano i vršnjačko nasilje u domu koje Michi trpi te rijetka prijateljstva kao što je ono dječaka Justina i znatiželjne djevojčice Katje. Predrasude o drukčijima lakše se prihvaćaju kada je ljubav posrijedi. No potreban je i test otčinstva…