ŽIVOT PRVE TALIJANSKO-AMERIČKE SVETICE NA EKRANU Majka iseljenika

»Majka Cabrini« (Cabrini); biografska drama; redatelj: Alejandro Monteverde; glume: Cristiana Dell’Ana, Giancarlo Giannini

Američka biografsko-povijesna drama »Majka Cabrini« temelji se na životu prve talijansko-američke svetice Franciske Cabrini (Francesca Saverio Cabrini 1850. – 1917.), rođene u Lombardiji, a umrle u SAD-u. Beatificirana je 1938., a kanonizirana 1946. godine.

Po mnogo čemu izuzetan život Talijanke, učiteljice krhkoga zdravlja, koja je osnovala Družbu misionarki Presvetoga Srca Isusova i cijeloga se života zauzimala za najsiromašnije, napuštenu djecu, ravnopravnost žena i zdravlje te koja je željela po cijelom svijetu »izgraditi carstva nade za sve ljude«, kako je govorila, u vrlo dobru filmu prikazao je Alejandro Monteverde, redatelj i filma »Zvuk slobode«.

Redovnica Cabrini nije imala lagan put u ostvarivanju svojih zamisli. Bila je uporna i hrabra, puna vjere, ljubavi i ustrajnosti. Papa Leon XIII. poslao ju je u New York da ondje počne svoju misiju i pomogne iseljenim Talijanima. Tamo je stigla 1889. godine s nekoliko sestara, a potom je prozvana i »majkom iseljenika«. Vjerovala je da treba započeti misiju i sredstva će doći.

Film je uglavnom u tamnim tonovima jer prikazuje vrlo teške životne sudbine i uvjete iseljenika, posebice djece. Isto tako i Cabrinine ustrajne borbe i probleme s ljudima na vlasti. Katkad je težak za gledanje, ali zanimljiv, pa dva i pol sata trajanja brzo prođe. U ostvarivanju ciljeva pomogao joj je i novinar istinitim tekstom. Taj njezin socijalni rad postupno je prepoznat pa su se njezine sestre i centri koje su gradili proširili doista po cijelom svijetu. Cristiana Dell’Ana uvjerljivo utjelovljuje majku Cabrini.