NAJVEĆI USPJEH HRVATSKE KINEMATOGRAFIJE Film »Čovjek koji nije mogao šutjeti« posveta je ljudskosti i hrabrosti

Čovjek koji nije mogao šutjeti
»Čovjek koji nije mogao šutjeti«; hrvatski kratki igrani film/drama; redatelj: Nebojša Slijepčević; glume: Dragan Mićanović, Goran Bogdan, Silvio Mumelaš

Najveći uspjeh hrvatske kinematografije od osamostaljenja jest osvojena Zlatna palma za najbolji kratkometražni film na ovogodišnjem festivalu u Cannesu. Laureat je igrani film »Čovjek koji nije mogao šutjeti« redatelja i scenarista Nebojše Slijepčevića, dosad istaknutoga dokumentarista. Uz hrvatsku producentsku kuću »Antitalent«, koproducenti su iz Francuske, Slovenije i Bugarske.

Hrvatski audiovizualni centar, koji pomaže i zalaže se za hrvatske filmove te je već ustanovio svibanj kao Mjesec hrvatskoga filma s brojnim projekcijama, organizirao je proslavu prve hrvatske Zlatne palme 2. lipnja u zagrebačkom kinu »Kaptol Boutique Cinema«. U prepunim trima dvoranama film »Čovjek koji nije mogao šutjeti« prikazan je prvi put u Hrvatskoj, a slijede premijere na našim i stranim festivalima.

Poticaj i motiv filma zasniva se na stvarnom događaju, ali mu je dano univerzalno obilježje, alegorijsko-metaforičko u odnosu i na danas strašne ratne događaje u svijetu, kada je humanost gotovo nestala. Film je posveta ljudskosti i hrabrosti, situaciji kada se čovjek zauzme za drugoga izlažući sebe. Izvrsno je dramaturški vođen, kadriran, minimalistički, a ujedno posve jasan i cjelovit. Radnja se zbiva u vlaku u tešku i dojmljivu ozračju i ponašanju putnika.

Zasniva se na događaju od 27. veljače 1993. kada su u Bosni paravojne jedinice zaustavile vlak u Štrpcima i učinile etničko čišćenje putnika. Jedini koji se tomu suprotstavio bio je umirovljeni časnik Tomo Buzov, Hrvat iz Kaštela, komu je film i posvećen.