DVA SVIJETA U ANIMACIJI »Belle«

Belle
»Belle« (Ryu to sobakasu no hime); animirani film; redatelj: Mamoru Hosoda; glasovi: Kaho Nakamura, Ryo Narita

Prigodnim programom svečano je 5. lipnja otvoren jubilarni Animafest Zagreb, Svjetski festival animiranoga filma, u Muzeju suvremene umjetnosti. Dodijeljene su nagrade za najboljega filmskoga teoretičara i animatorsku školu, što je pripalo stranim filmašima, a nagradu za životno djelo dobio je istaknuti hrvatski animator, karikaturist i crtač Nedjeljko Dragić. Festival je proglasio otvorenim zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. Potom je premijerno prikazan dokumentarni film »Grad animacije« redateljice Tihe K. Gudac, koji prati 50-godišnji rad Animafesta.

Na Animafest dolaze mnogi ugledni animatori iz cijeloga svijeta. Među njima je i oskarovac Michael Dudok de Wit, koji će voditi radionicu. On je autor festivalskoga plakata, a njegove animirane ptice i ribe poveznice su između radova drugih umjetnika u festivalskoj špici. Autor je nagrađivanih filmova »Otac i kći« te »Crvena kornjača«.

Prvi cjelovečernji animirani film koji je prikazan na Animafestu jest japanski »Belle« redatelja i scenarista Mamorua Hosode, čiji su filmovi »Mirai« i »Djeca vukovi« bili već prikazivani. To je film stilskih odlika ponajbolje japanske anime, vizualno fascinantan i u prikazivanju prekrasne scenografije ovoga svijeta i razigranoga, šarolikoga i raskošnoga digitalnoga svijeta, u koji junakinja ulazi. Ta dva svijeta prikazuju dva vida djevojke Belle, ali i ostalih likova. Ovdje je stidljiva, a ondje poznata pjevačica. Radnja je verzija bajke »Ljepotica i zvijer« jer je cilj pomoći drugomu da se oslobodi onoga što ga tišti te postane slobodan i onakav kakav u bîti jest. Film će uskoro doći i u kina.