PROPITIVANJE FILMSKOGA BRAČNOGA PARA Kakva je sve ljubav?

Ljubav oko svijeta
»Ljubav oko svijeta«; hrvatski dokumentarni film; redatelji: Anđela i Davor Rostuhar; sudjeluju: Anđela i Davor Rostuhar, ljudi iz 33 zemlje

Sedamnaesti ZagrebDox, Međunarodni festival dokumentarnoga filma, održava se od 13. do 20. lipnja. Donosi 84 filma u dvanaest programa, natjecateljskih i nenatjecateljskih, među kojima ima i hrvatskih dokumentaraca. Jedan od ovogodišnjih posebnih programa jest »Ljubav«, sastavljen od četiriju filmova. No ta se univerzalna i vječna tema nalazi i dokumentarcima drugih programa, pa tako i u Regionalnom programu u kojem je i hrvatsko-njemački film »Ljubav oko svijeta«.

Vrlo je poseban, zanimljiv i intrigantan dokumentarac »Ljubav oko svijeta« bračnoga para Anđele i Davora Rostuhara, koji su i redatelji i scenaristi te sudjeluju u njemu. Kako vole putovanja, svoj su medeni mjesec produljili na godinu dana i obišli cijeli svijet s nakanom da snime što ljubav jest za ljude vrlo različitih kultura, podneblja, kontinenata. I doista, pronašli su 33 para koja su otvoreno govorila o prvom susretu, kulturološkim običajima, obitelji, bračnim problemima i kako ih riješiti ili nadići. Tu životopisnu nisku ljubavno-bračnih odnosa upotpunili su lijepim i čak fascinantnim kadrovima prirode koja ih okružuje, pa i određuje.

Bračni je par Rostuhar snimljena iskustva sudionika i svojega putovanja pretočio i u istoimenu knjigu. Time je gledateljima i čitateljima dao višestruk povod za promišljanje o toj svima najvažnijoj temi u životu.