DJEČAK I NJEGOV »MRAČNI« PRIJATELJ Kako pobijediti strah

Orion i Mrak
»Orion i Mrak« (Orion and the Dark); fantazija / obiteljski animirani film; redatelj: Sean Charmatz; glasovi: Jacob Tremblay, Paul Walter Hauser, Colin Hanks

Na Netflixu se nedavno pojavio DreamWorksov američko-francuski animirani film »Orion i Mrak«, nastao prema scenariju Charlieja Kaufmana utemeljenu na istoimenoj slikovnici britanske spisateljice i ilustratorice Emme Yarlet, koja je prevedena i na hrvatski jezik. Riječ je o fantastičkom obiteljskom filmu koji u suočavanju sa strahom može pripomoći djeci, ali i roditeljima koji sa svojom djecom razgovaraju o strahovima. U odnosu na slikovnicu dječak Orion u filmu je stariji te ima jedanaest godina.

Dobra međugeneracijska komunikacija

Likovi i scenografija lijepi su i prikladnih boja, nastali računalnom animacijom. Orionovi strahovi, koje sam dječak riše, prikazani su jednostavnim dječjim crtežima. U filmu su važni dijalozi, a crtić postaje zanimljiva pustolovina kada Oriona posjeti njegov najveći strah – Mrak, veliko simpatično biće s kojim pođe na noćno putovanje i koje mu postane najboljim prijateljem. Mrak ga upoznaje s pet noćnih pojava oblikovanih u likove – snom, tišinom, nesanicom, nejasnim zvukovima i slatkim snovima – te mu objasni da i on ima svoj strah, i to od svjetla, jer tada nestaje.

Orionovi roditelji dječaku daju dobre savjete, a on se uz pomoć Mraka oslobađa mnogih strahova. U filmu su osim sadašnjosti prikazani i događaji iz budućnosti – život odrasloga Oriona, njegove kćeri i potom unuka. No ti prijelazi nisu dobro dramaturški ostvareni pa gledateljima odmah ne mogu biti posve jasni. Kada se uzmu u obzir te dvije vremenske dimenzije, uviđa se da je riječ o dobroj međugeneracijskoj komunikaciji koja pomaže djeci da se oslobode strahova.

Film je na engleskom izvorniku s hrvatskim podnaslovima.