IZ ŽIVOTA SV. MAJKE TEREZIJE Skoplje i Zagreb

»Moje putovanje od Skoplja preko Zagreba do…«; dokumentarni film; redateljica: Mirjana Novak-Perjanec; sudjeluju: Mirela Brekalo-Popović, Željko Tomac

U kinu »Kaptol Boutique Cinema« 26. kolovoza premijerno je prikazan, kako je najavljeno, »dokumentarno-igrani« film »Moje putovanje od Skoplja preko Zagreba do…« u produkciji »Obzor filma«. U nastavku naslova naznačeno je »o odrastanju i mladosti Agnes Gonxhe Bojaxhiu, svete Majke Terezije«. Film traje 57 minuta. Dan premijere datum je njezina rođenja (Skoplje, 26. kolovoza 1910. – Kalkuta, 5. rujna 1997.), i uoči njezina blagdana 5. rujna.

Kad god je riječ o toj velikoj ženi, misionarki, svetici koja se brinula o najpotrebitijima, očekivanja su velika jer ona zaslužuje najbolje, no sve ovisi o filmskoj realizaciji.

Kad je naslov u prvom licu jednine, očekivalo se da će i nit filma biti takva. No prikazani su i spomenuti oni koji su bili dio svetičina života od rođenja do odlaska iz Zagreba u Dublin te zaslužni za njezino opredjeljenje, uz pomoć mnogih svjedočenja. Ali Majke Terezije nema u filmu, ni arhivskih snimaka ni fotografija, ni njezinih sestara, misionarki ljubavi. Vrlo kratki nijemi kadrovi sa ženama koje ju utjelovljuju u mladosti i starosti nedostatni su da se nazivaju igranima. Jedino su njezine odabrane misli koje izvan kadra govori glumica Mirela Brekalo-Popović, a glas pripovjedača Tomca povezuje snimljene dijelove.

Dva važna grada za svetičin život, koje je jako voljela, jesu Skoplje i Zagreb. Osim kratkih skopskih arhivskih snimaka, sve je snimljeno u sadašnjosti. Te su fotografije lijepe, posebice panoramske snimke Zagreba, koje mogu biti korisne u turističke svrhe. Ipak, taj filmski zapis može poslužiti u misionarkom djelovanju da bi se potaknuo žar za misijama. A Majka Terezija zaslužuje bolji film.