UZ ANIMIRANI FILM »KRŠ I LOM 2« Prijateljstvo i internet

Ralph ruši internet: Krš i lom 2
»Ralph ruši internet: Krš i lom 2« (Ralph breaks the Internet); obiteljski animirani film; redatelji: Rich Moore i Phil Johnston; glasovi: Vedran Mlikota, Sandra Hrenar, Vanda Vinter

Prije šest godina pojavio se Disneyjev dugometražni računalno animirani crtić »Krš i lom« (Wreck-it Ralph) i osvojio je Oscara za najbolji animirani film. Sada je stigao u hrvatska kina njegov nastavak, još bolji animirani film »Ralph ruši internet: Krš i lom 2«. Prikazuje se sinkroniziran na hrvatski jezik u 2D i 3D formatu. Rich Moore redatelj je obaju filmova.

Dvoje simpatičnih junaka i prijatelja, samo na prvi pogled antijunaka, golemi Ralph i malena Venelope, donose vrlo poučnu priču o tome kakvo treba biti pravo prijateljstvo i kako se valja ispravno ponašati kad se rabi internet i društvene mreže te koje su sve zamke i opasnosti u tome. To čak vrlo izravno govore, tako da i djeca i odrasli mogu dobro to čuti i naučiti što ih sve čeka na internetskim bespućima. Usto u filmu ima puno duhovitosti, akcije, dobre glazbe i pjesama pa je zanimljiv i prikladan za gledatelje svih naraštaja. Moglo bi se dogoditi da su internetski pojmovi jasniji i bliži današnjoj djeci negoli odraslima.

Ralph i Venelope bili su u prvom filmu junaci u videoigricama, a sada se sele u internetske igre jer su im stare dosadne. Izazovi i napredak suvremene tehnologije uvelike zahvaćaju sve. Dogodio se i kvar na Venelopinoj igri »Slatkotrk« pa kreću u pustolovinu nabave potrebnih dijelova.

U crtiću »Ralph ruši internet« pojavljuju se prvi put svi dosadašnji Disneyjevi animirani likovi, uz jedan Pixarov, iz prijašnjih animiranih filmova. Ima puno referenci na druge crtiće, a posebno je duhovit susret svih animiranih princeza (Snjeguljica, Pepeljuga, Pocahontas, Vaiana, Merida…) koje, svaka prema svojoj priči, provjeravaju je li Venelope uistinu princeza. Venelopin je odgovor upravo ono što ih spaja.