SUVREMENI TOM I JERRY Od prijevare do istine

Tom i Jerry
»Tom i Jerry« (Tom and Jerry); igrano-animirani film; redatelj: Tim Story; glasovi: Chloë Grace Moretz, Michael Peńa

Svi su valjda gledali brojne kratke crtiće o legendarnim junacima, mačku Tomu i mišu Jerryju. Na temelju tih dvaju popularnih likova, čiji su autori William Hanna i Joseph Barbera, nastao je prvi dugometražni igrano-animirani film »Tom i Jerry«. Scenarij je osmislio Kevin Costello, a nastao je u američko-britanskoj produkciji, u okrilju »Warner Animation Group« i »Hanna-Barbera Productions«. Prvi je u nizu obiteljskih igrano-animiranih filmova koji dolaze u kina.

Riječ je o komediji s radnjom u New Yorku, u otmjenom hotelu u kojem se treba održati luksuzno vjenčanje. Na igrani dio s američkim glumcima i na kadrove prirodnoga okoliša nadodani su animirani likovi svih životinja koje se pojavljuju u filmu. Iako je riječ o računalnoj animaciji, svi se ti likovi doimaju jako plošno i nacrtano, što stvara vidljiv raskorak tih dvaju filmskih rodova.

Tom i Jerry opet su u akcijama, suparnici koji moraju naučiti zajedno djelovati kada okolnosti to zahtijevaju. No kako su to u kratkim crtićima vrlo često nasilni postupci, i u cjelovečernjem su filmu česti pa valja djecu upozoriti da je riječ o mašti i da ih ne oponašaju. Jako dobra klasična glazba bila je uvijek karakteristika crtića. I sada je glazba prisutna, ali suvremena.

Radnja prati djevojku Kaylu koja na prijevaru dobiva posao u hotelu. Jedna od zadaća joj je riješiti se miša koji se ondje nastanio, uz pomoć mačka. Međuljudski odnosi nisu dobri, problemi se uvećavaju pa Kayla shvaća da se od prijevare treba okrenuti istini i riješiti situaciju…