NASTAVAK »TRNORUŽICE« Promjene dobra i zla

Film Gospodarica zla 2
»Gospodarica zla 2« (Maleficent: Mistress of Evil); fantazija/pustolovina; redatelj: Joachim Ronning; glume: Angelina Jolie, Elle Fanning, Michelle Pheiffer, Harris Dickinson

U zagrebačkom Cinestaru Kaptol Boutique Cinema održano je 3. izdanje »Girls Weekenda« (hrv. »djevojačkoga vikenda«) od 16. do 20. listopada. Na reviji je prikazano šest igranih filmova u kojima su glavne junakinje žene, uz prigodne panel-razgovore. Otvorena je filmom koji je za cijelu obitelj, američkom pustolovnom fantazijom »Gospodarica zla 2« u Disneyjevoj produkciji.

Nastavak je to prethodnoga istoimenoga filma iz 2014. godine, koji se temelji na bajci »Trnoružica« francuskoga pisca Charlesa Perraulta (1628. – 1703.), koju je pak Disney snimio 1959. kao dugometražni animirani film. No već nekoliko godina studio Walt Disney Pictures svoje animirane filmove pretvara u igrane inačice, dajući im prekrasnu vizualnost. Zahvaljujući toj raskošnoj produkciji s mnogim vizualnim i specijalnim efektima, lijepom scenografijom i kostimografijom, plijeni veliku gledanost.

U filmu »Gospodarica zla 2«, u dobroj režiji norveškoga redatelja Joachima Ronninga, posve je nov scenarij koji se samo blago oslanja na temeljnu bajku. U njemu ima mnogo novih likova, koji su dosta dobro profilirani. Posebice se ističe intrigantna kraljica Ingrith, koju utjelovljuje Michelle Pheiffer. Odnos dobra i zla te sve nijanse njihovih promjena, uz sukob ljudskoga i vilinskoga svijeta, prikazani su u mnogostrukim varijantama. Dakako, najviše se toga otkriva u odnosu Zlurade (Jolie) i Aurore (Fanning), a okosnica je prosidba princa Philipa (Dickinson) te moguće ujedinjenje dvaju kraljevstava.

»Gospodarica zla 2« obiluje mnogim akcijskim, uzbudljivim i dinamičnim scenama, ali ima i dosta humora, posebice sa simpatičnim, malim, čudesnim bićima. U kinima se prikazuje i u originalnoj engleskoj verziji i u sinkroniziranoj na hrvatskom, u 2D i 3D formatu.