DRAMA »BRAILLEVO SRCE« Srcem se najbolje vidi

Braillevo srce
»Brailleovo srce« (Le Coeur en Braille), drama; redatelj: Michel Boujenah; glume: Alix Vaillot, Jean-Stan Du Pac

Na program »Kino Bibijada«, nakon što je osvojio nagradu dječjega žirija za najbolji film na ovogodišnjem 3. KinoKino – Međunarodnom filmskom festivalu za djecu, stigao je francusko-belgijski uradak Brailleovo srce. Taj dirljivi obiteljski film dobio je i posebno priznanje stručnoga žirija zbog iznimno dobre glume dvoje djece, Alix Vaillot i Jean-Stana Du Paca, te ostvarena uvjerljiva suodnosa njihovih likova Marie i Victora. Izazvao je najviše emocija, pa čak i suza, i gledatelja i članova dječjega žirija. No potaknuo ih je i da slijede svoje snove bez obzira na prepreke.

Film je ispunjen prekrasnom glazbom, i odabranom i originalnom, čiji je skladatelj Philippe Jakko za nju nagrađen u Kanadi. Glazba – ljubav prema njoj, prema sviranju, i njezina očaravajuća moć – pokretač je radnje i važna gotovo kao lik u filmu. Važna je i prva dječja zaljubljenost i ljubav, koja se pokazala kao prava, povjerljiva, iskrena i poticajna. I, dakako, jaka želja da se ostvari cilj. Film je vješto režiran, vrlo je dinamičan, s mnogo obrata, komičnih i tragičnih trenutaka.

Temelji se na istoimenom romanu Pascala Rutera. Riječ je o hrabroj i nadarenoj djevojčici Marie koja svira violončelo i neizmjerno voli glazbu, ali ima urođenu bolest očiju zbog koje postupno gubi vid. No, unatoč tomu, želi se upisati u prestižnu glazbenu školu, a ne ići u internat za slijepe kamo ju otac želi poslati. Odano prijateljstvo i prva zaljubljenost nje i Victora bit će presudni u tome. No i Victor ima obiteljskih poteškoća, a roditelji im, nažalost, stvaraju mnoge probleme, pa oni sami moraju jedno drugomu pomoći. Završna veličanstvena i iznimno dojmljiva sekvencija filma u kojoj Marie svira i događaju se u njoj promjene, pokazuje koliko se srcem najbolje vidi, a uzvišenost glazbe otvara nove svjetove sreće.