STUDETNSTKI POKUŠAJI Osam žena u osam desetljeća

Osam poglavlja
»Osam poglavlja« (Eight Chapters); hrvatski dokumentarni film; redatelji: Tiha K. Gudac, Tonći Gaćina i dr.; sudjeluju: Ljerka Njerš, Tina i dr.

Na ZagrebDoxu bilo je nekoliko hrvatskih filmova i koprodukcija. Nagradu Mali pečat za najbolji kratki dokumentarac dobio je hrvatski film »Horror vacui« Borisa Poljaka, posebno priznanje za promicanje ljudskih vrijednosti »Dezerteri« Damira Markovine, a nagradu kritičara udruženja FIPRESCI mađarsko-hrvatski film »U posjetu fortuni«.

Ove godine HAVC slavi 15 godina postojanja pa organizira na hrvatskim festivalima susrete naziva »H-15: Petnaest godina našega filma«. Tako je bilo i na ZagrebDoxu, gdje se govorilo o čak deset hrvatskih filmova koji su osvojili nagradu publike tijekom tih petnaest godina, što dokazuje veliku zainteresiranost gledatelja. Ove su ih godine gledatelji glasovanjem stavili na drugo i treće mjesto.

ZagrebDox podupire i hrvatske studentske filmove nastale na Akademiji dramskih umjetnosti. Tako je premijerno prikazan diplomski film »Osam poglavlja« producentice Tamare Puizine. Ona je osmislila koncept od osam desetominutnih filmova o osam žena u osam desetljeća starosti, od petogodišnje djevojčice do 85-godišnje umjetnice Ljerke Njerš, slikarice, kiparice i keramičarke, u bitnim trenutcima života, koje je režiralo osam redateljica i redatelja, svatko svojom poetikom. Snimatelj je bio isti – Raul Brzić, a glazbu je skladao Zvjezdan Ružić. Time se dobio dugometražni omnibus, nažalost neujednačene kvalitete. Redateljski su najbolji, pa tako i cjelovito, filmovi o djevojci Tini koja želi postati fotografkinja i o Ljerki Njerš, vrlo duhovit i simpatičan dio.