TRI GODINE PRATILA KOLUMBIJSKE DJEVOJČICE Glazba kao izlaz iz nevolja

Pilas
»Pilas« (Pilas); dokumentarni film; redateljica: Lorena Cervera; sudjeluju: djevojčice iz orkestra

Ovogodišnji 15. ZagrebDox – Međunarodni festival dokumentarnoga filma održava se od 24. veljače do 3. ožujka u multipleksu »Kaptol Boutique Cinema«. Kao i svake godine donosi više od stotinu dokumentaraca dugoga i kratkoga metra iz cijeloga svijeta u natjecateljskim i nenatjecateljskim programima. Otvara ga danski vrlo osoban film »Te smo noći pali« redateljice Cille Hannibal. Festival ima tri nova programa, među kojima je »Poznati o poznatima«, a u njemu će biti prikazan dokumentarac »Papa Franjo, čovjek od riječi« uglednoga redatelja Wima Wendersa.

Program »Glazbeni globus« već godinama donosi najbolje strane dokumentarce koji predstavljaju mnoge glazbene umjetnike i glazbene vrste i stilove iz cijeloga svijeta te utjecaj glazbe na ljude, posebice onaj sociološki. Ove se godine prikazuje šest filmova, a novost je da će se održati četiri glazbene večeri s onom vrstom glazbe koja je dotičnoga dana tematizirana u filmu. Počinju uz klasičnu glazbu, a bit će i večer bossa nove uz odličan dugometražni film »Gdje si, Joao Gilberto?«, redatelja Georgesa Gachota, koji poput trilera traži legendarnoga tvorca brazilske glazbe.

Posebno valja istaknuti sociološki vrlo važan i zanimljiv film »Pilas« o kolumbijskim djevojčicama i djevojkama okupljenima u orkestar koji izvodi klasičnu glazbu. Autorica je španjolska novinarka Lorena Cervera koja je upravo u Kolumbiji završila studij kreativnoga dokumentarnoga filma. Snimala je tijekom tri godine u gradu Chiji vrlo siromašan i težak život djevojčica, kojima snagu i mogućnost promjene nabolje daje upravo sviranje u orkestru, poput punjenja baterija. No zabrinjavajuće je to što većina njih, zbog vlastita iskustva, ne žele kad odrastu imati svoje obitelji ni djecu jer nema uvjeta za normalno odrastanje u toj državi.