VIZUALNA ČAROLIJA Dojmljivi spoj filma i slikarstva

Na selu
»Na selu« (Chlopi/The Peasants); animirana drama; redatelji: Dorota Kobiela Welchman i Hugh Welchman; glume: Kamila Urzedowska, Miroslaw Baka

Iz poljske kinematografije stigao je novi film za odrasle gledatelje pod naslovom »Na selu«, umjetničkoga i bračnoga para Welchman, koji se prikazuje u neovisnim kinima. Supružnici umjetnici ponovno su stvorili vrijedno filmsko djelo nastalo istom tehnikom kakvom je rađen i njihov film »Voleći Vincenta« iz 2017. godine, o slavnom slikaru Vincentu van Goghu. Naime, prvo je snimljen film s glumcima, a zatim je svaki kadar posebno oslikan uljem na platnu te potom animiran. U tom jedinstvenom spoju filma, slikarstva i animacije sudjelovalo je više od stotinu umjetnika iz nekoliko zemalja koji su oslikali i animirali oko 80 tisuća prizora. Upravo je ta vizualna čarolija najvrjedniji dio filma, a svaki kadar djeluje poput platna slikara iz prošloga vremena.

Roman »Seljani« poljskoga književnika Wladislawa Stanislawa Reymonta (1867. – 1925.), dobitnika Nobelove nagrade 1924. godine, bio je predložak scenariju koji je ekraniziran. To je dugačak roman iz doba književnoga realizma koji opisuje težak život i običaje na poljskom selu u 19. stoljeću. Tada je vladalo siromaštvo, novcem su se sklapali brakovi, žene nisu imale pravo izbora muža, a zavist, laži i podmetanja bili su način ophođenja. U tom okružju živjela je lijepa djevojka Jagna, koja je silom morala pristati na takve »običaje«, ali je u sebi unatoč izvanjskim okovima očuvala slobodu.

Film radnju donosi podijeljenu u četiri godišnja doba, koja su dojmljivo likovno predočena sa svim ljepotama i promjenama prirode, karakteristikama ljudi, ali i s autentičnim kostimima, plesom, glazbom i pjesmom iz vremena 19. stoljeća u Poljskoj.