FILM ZA ZRELE GLEDATELJE Odgovornost i savjest Oppenheimera

Oppenheimer
Oppenheimer
»Oppenheimer« (Oppenheimer); povijesna/biografska drama; redatelj: Christopher Nolan; glume: Cillian Murphy, Robert Downey Jr., Matt Damon

Američko-britanski film »Oppenheimer« privukao je osobitu pozornost javnosti u prošloj godini. Dobio je pet Zlatnih globusa, najviše na toj dodjeli nagrada, i to za najbolji film dramu, redatelja (Christopher Nolan), glavnoga i sporednoga glumca (Cillian Murphy i Robert Downey Jr.) te za izvornu glazbu (Ludwig Göransson). Osvojio je i niz drugih nagrada i nominacija.

Riječ je o povijesnoj i biografskoj drami o stvarnim osobama i događajima, nastaloj na temelju knjige »Američki Prometej: trijumf i tragedija J. Roberta Oppenheimera«, autora Kaija Birda i Martina Sherwina, objavljene 2005. godine. Naslovni je lik Julius Robert Oppenheimer (1904. – 1967.), teorijski fizičar, direktor laboratorija »Los Alamos« u New Mexicu i projekta »Manhattan« tijekom Drugoga svjetskoga rata, a nazivali su ga i »otac atomske bombe«.

Redatelj Nolan u trosatnom je filmu, vizualno i glumački dojmljivu, obuhvatio znanstveni, politički i privatni Oppenheimerov život. Ali unatoč duljini filma, mnogo je toga iz života znanstvenika ostalo tek lapidarno prikazano. Posebice se to odnosi na pojavljivanje znanstvenika i nobelovaca, poput Alberta Einsteina i Nielsa Bohra.

Usredotočenost je filma na stvaranju i pokusu atomske bombe, u čemu je sudjelovao Oppenheimer. No on je uvijek bio svjestan njezine opasnosti i nije se zalagao da se rabi. Jasno je prikazana njegova odgovornost i savjest, unatoč mnogim zamkama kojima je bio izložen, kao i montiranomu procesu.

To je film za zrele gledatelje, ali i za mlađe koji žele doznati više o važnoj temi iz sredine prošloga stoljeća.