JAPANSKI ANIMIRANI FILM »MIRAI« Kako protiv ljubomore

Mirai
»Mirai« (Mirai no Mirai); animirani film; redatelj: Mamoru Hosoda; glasovi: Moka Kamishiraishi, Haru Kuroki

U kinima je izvrstan japanski animirani film »Mirai« redatelja, scenarista i animatora Mamorua Hosode, koji je nominiran za ovogodišnjega Oscara i Zlatni globus, a osvojio je uglednu nagradu Annie za najbolji neovisni dugometražni film. On je i prvi japanski animirani film koji je premijeru imao u Cannesu.

U filmu »Mirai« Hosoda nastavlja u stilu »anime«, vrste japanskih animiranih filmova oslikanih nježnim pastelnim bojama, najčešće ručno, vizualno jako lijepih s realističnom pozadinom, krajolicima i scenografijom te stiliziranim likovima. Njemu su u stvaranju likova i priče kao modeli poslužila vlastita djeca, sin i kći čije je ime Mirai, što znači budućnost. Ono što mu je bilo zanimljivo jest ljubomorna reakcija starijega djeteta kada se rodilo mlađe. Prema filmu je poslije napisao i objavio ilustriranu knjigu.

Tema filma je vrlo važna: kako svladati ljubomoru i postići zajedništvo. Radnja se zbiva na dvije razine: svakodnevnoj i realnoj te maštovitoj s dosta fantazije i nadrealnoga. Stoga je crtić prikladan ponajprije za odrasle i stariju djecu. Dinamičan je, vrlo lijepo oslikan, ima odličnu glazbu i simpatične likove.

Kun je četverogodišnjak koji dobiva sestricu Mirai. Kako bi se oslobodio ljubomore, događaju se čudesna putovanja u prošlost i budućnost sa sestrom koja je tada tinejdžerica. Na njima otkriva što se sve događalo njegovim roditeljima i široj rodbini pa shvaća zašto su takvi te da međuljudski odnosi trebaju biti puni ljubavi, pomoći i zajedništva. No neka putovanja, poput onoga na tokijskoj željezničkoj postaji, nisu ugodna…