STARIJI I NEMOĆNI KAO ŽRTVE SUSTAVA U FILMU »JAKO MI JE STALO« Višestruka prijevara

Jako mi je stalo
»Jako mi je stalo« (I Care a Lot); drama/triler; redatelj: J Blakeson; glume: Rosamund Pike, Dianne Wiest

Američko-britanski film »Jako mi je stalo« u režiji i izvornom scenariju J (Jonathana) Blakesona prikazuje se u kinima, a njegova je glavna glumica Rosamund Pike za utjelovljenje Marle Grayson osvojila Zlatni globus za najbolju žensku ulogu u komediji i mjuziklu. Nagrada je zaslužena, ali se ponovno pokazao problem podjele filmova po žanrovima u kategorijama za Zlatni globus. Naime, riječ je o drami, i to kriminalističkoj, napetom i brutalnom trileru, s vrlo malo crnoga humora, ali ne o komediji. Prisutna je i mjera sarkazma prema američkomu zdravstvenomu i pravosudnomu sustavu.

Film je jako dobar, vrlo dinamičan s nekoliko obrata, veoma dobrom glumom cijeloga glumačkoga ansambla, ali katkad i s neugodnim scenama.

Tema je veoma važna jer je riječ o prijevari bogatih, starijih ljudi, koje korumpirana skupina sastavljena od liječnice, sudca, ravnatelja doma za nemoćne i skrbnice Marle protiv njihove volje smješta u dom te im oduzima imovinu. Još je strašniji uvodni dio u kojem Marla kazuje kako dobri ljudi postaju zli te kako se svode samo na predatora ili plijen.

Manipulacije uspijevaju sve dok ne naiđu na staricu Jennifer Peterson (Wiest), koja vodi dvostruki život. Kada se čini da će sve biti otkriveno, ispostavlja se da prijevara može uzeti još lošiji, još gori oblik, što ostavlja gorak, tragičan okus u odnosu na društvo koje to dopušta…