NOVI DOWNTON ABBEY I u Engleskoj i u Francuskoj

Downton Abbey: Novo doba
»Downton Abbey: Novo doba« (Downton Abbey: A New Era); drama; redatelj: Simon Curtis; glume: Maggie Smith, Hugh Bonneville, Jim Carter, Nathalie Baye

Popularna britanska televizijska serija »Downton Abbey« u šest sezona, sve prikazane u Hrvatskoj, i istoimeni film iz 2019. godine dobili su filmski nastavak, »Downton Abbey: Novo doba«. To je bila prigoda za svečanu projekciju u britanskom stilu u kinu »Kaptol Boutique Cinema«, kojoj su prisustvovali članovi britanskoga veleposlanstva. Tada se njihov veleposlanik Simon Thomas obratio gledateljima na dobrom hrvatskom jeziku.

Produkcijska raskoš, posebice scenografije i kostimografije, vizualno je i sada fascinantna, a poznatim likovima iz ugledne grofovske obitelji Crawley pridružili su se novi likovi. Život donosi promjene, zanimljive i tajnovite događaje, vjenčanje, sprovod, rađanje, putovanje, snimanje filma… No ono što ostaje kao trajan stožer te obitelji u protoku vremena jest impozantan dvorac Downton Abbey.

Novi redatelj je Simon Curtis, ali je isti scenarist, oskarovac Julian Fellowes, koji je radnju podijelio u dva dijela, u dva prostora. Jedan je u Downton Abbeyu, a drugi na jugu Francuske. Puno je bolji onaj engleski s oduševljenom poslugom koja dočekuje filmsku ekipu, koja pak ondje snima crno-bijeli film te tako postaje zanimljiv metafilmski dio o prijelazu s nijemoga na zvučni film.

Iako je francuska rivijera atraktivna, ondje se zbiva radnja koja je na granici sapunice. Naime, udovica lady Violet (Smith) dobila je na dar raskošnu vilu pa dio obitelji putuje onamo da bi otkrili tko joj ju je i zašto darovao. A njezin britak humor i dosjetke čine najbolji i najzabavniji dio filma.