FILM »ZVUK METALA« Od zvuka do tišine

Zvuk metala
»Zvuk metala« (Sound of Metal); drama; redatelj: Darius Marder; glume: Riz Ahmed, Olivia Cooke, Paul Raci

Američki nezavisni film »Zvuk metala« izvrsna je drama koja je nominirana za šest Oscara, a osvojila ih je dva, za zvuk i montažu. Prethodno je u istim kategorijama dobila i dvije nagrade BAFTA te niz drugih nagrada.

Glumci iz zajednice gluhih osoba

Redateljski je prvijenac Dariusa Mardera, inače uspješnoga scenarista, koji je priču osmislio s bratom Abrahamom. Glumački je film također odličan, posebice glavni glumac, a nekoliko sporednih likova tumače ljudi iz zajednice gluhih osoba.

Upravo je izvrsno predočen zvuk dominantan u filmu, kao i njegov utjecaj na ljude. Montaža daje dobar ritam filmu. Glavni je lik Ruben (Ahmed), bubnjar u heavy metal sastavu, a glazba je njegov svijet. Živi s djevojkom, pjevačicom Lou (Cooke), ali odjednom gotovo posve izgubi sluh. Njih dvoje imaju i ovisničku prošlost koja se samo spominje, ali i međusobno priznanje da su jedno drugomu spasili život. Ruben se bori za njihovu ljubav, a taj je složeni odnos vrlo suptilno prikazan.

Unutarnja i vanjska borba

Ruben odlazi na liječenje i u zajednicu gluhih osoba, u kojoj voditelj Joe (Raci) poučava kako prihvatiti gluhoću kao normalno stanje te kako postići unutarnji mir i tišinu. Zanimljiva je Joeova usporedba da su trenutci tišine poput kraljevstva Božjega koje nikada čovjeka ne će napustiti. Ruben ima i unutarnju i vanjsku borbu dok shvaća što mu je važno. Je li to put od svijeta glazbe do svijeta tišine?