POBJEDNIK 4. IZDANJA KINOKINA Ostvarenje sna

Supa Modo
»Supa Modo« (Supa Modo); drama; redatelj: Likarion Wainaina; glume: Stycie Waweru, Marrianne Nungo, Nyawara Ndambia

U Zagrebu je održano četvrto izdanje Međunarodnoga filmskoga festivala za djecu »KinoKino« od 20. do 24. veljače u kinu »Europa«, ali dijelom i u Dubrovniku i Rijeci. U natjecateljskom programu bilo je osam doista dobrih filmova iz cijeloga svijeta. Profesionalni žiri pobjednikom je proglasio kenijsko-njemačku dirljivu dramu »Supa Modo«, a posebno priznanje dodijelio je simpatičnom srpsko-makedonskom filmu »Zlogonje«. Dječji žiri, sastavljen od petero osnovnoškolaca, najboljim je proglasio napeti danski film »Ja sam William«, a publici se najviše svidio nizozemski topli film »Moje neobično ljeto s Tess«. Festival je otvorila svjetska premijera hrvatskoga znanstvenofantastičnoga filma »Moj dida je pao s Marsa«.

Za temu ima terminalno bolesnu vrlo simpatičnu devetogodišnju djevojčicu Jo (Waweru), koja obožava akcijske filmove o superjunacima i želi snimiti film…

Pobjednički film »Supa Modo« osvojio je dosad dvadesetak nagrada za najbolji film za djecu, nagradu ekumenskoga žirija u Češkoj i bio je kenijski kandidat za ovogodišnjega »Oscara«. Za temu ima terminalno bolesnu vrlo simpatičnu devetogodišnju djevojčicu Jo (Waweru), koja obožava akcijske filmove o superjunacima i želi snimiti film u kojem bi ona bila superjunakinja, što je i značenje naziva filma, te ima takvu igračku.

Film uspijeva vrlo toplo i dirljivo prikazati da su obitelj i zajednica, selo u kojoj živi, s puno ljubavi učinili da Jo bude sretna, snimivši film s njom. Time je nastao film u filmu te je pokazano kako filmska umjetnost i mašta otvaraju nove svjetove i ostvaruju snove. Djeca sa zahvalnošću prihvaćaju priliku, a odrasli se teže nose s tragičnim situacijama, što se zorno vidi prema postupcima Joine majke Kathryn (Nungo) i sestre Mwix (Ndambia).