FILM ŠPANJOLSKOJ MAJCI U ČAST Kasno dozrijevanje

Uspavanka
»Uspavanka« (Cinco lobitos / Lullaby); drama; redateljica: Alauda Ruiz de Azua; glume: Laia Costa, Susi Sanchez

Svake godine Zagrebački filmski festival ima popratni nenatjecateljski program »Velikih 5«, u kojem su odabrani ponajbolji recentni filmovi iz talijanske, francuske, španjolske, engleske i njemačke kinematografije. Na taj bi se program, ne samo na glavni natjecateljski, mogla primijeniti zajednička karakteristika 20. izdanja ZFF-a, koju su iznijeli organizatori festivala – izazovi i avanture odrastanja.

Među njima je sjajan francuski film »Noćni putnici«, koji je i dio programa »ZFF putuje«, pa će biti prikazan diljem Hrvatske. Film donosi lijepu fotografsku posvetu Parizu osamdesetih te rijedak primjer majčine dobrote prema svima. Zbog takva ponašanja djeca majci u filmu katkad prigovaraju da je infantilna i naivna.

Jako dobra španjolska drama o majčinstvu, razumijevanju i kasnom dozrijevanju mlade žene Amaie (Costa) jest debitantski uradak »Uspavanka« redateljice i scenaristice Alaude Ruiz de Azua, kojim je dokazala svoju filmsku zrelost. U njezinu filmu, čija se radnja događa u sadašnjosti, karakteristike poslovnoga suvremenoga svijeta vrlo negativno utječu na posao i međusoban odnos mladoga bračnoga para s novorođenčetom, iako se vole i jako trude. Amaia, jedinica roditeljâ odrasla u baskijskom primorskom gradiću, prilično je razmažena i mnogo toga joj smeta. Tek nakon duljega muževljeva poslovnoga puta, kada vrijeme provodi s djetetom kod roditeljâ i majka joj se razboli, polako shvaća i njih i muža i dozrijeva da bi prihvatila život na pravi način…