»NEUSTRAŠIVA NJUŠKA« – OD IGRANOGA DO ANIMIRANOGA FILMA Kako postati hrabar?

Neustrašiva njuška
»Neustrašiva njuška« (Paws of Fury: The Legend of Hank); obiteljski animirani film; redatelji: Chris Bailey, Mark Koetsier, Rob Minkoff; glasovi: Tarik Filipović, Marko Makovičić, Dražen Bratulić

U kinima je američki obiteljski animirani film »Neustrašiva njuška« nastao u suradnji s još nekoliko zemalja. Za njegov nastanak najzaslužniji je legendarni Mel Brooks, producent, redatelj, scenarist i glumac, koji je želio da se napravi preinaka njegova igranoga filma »Vruća sedla« (Blazing Saddles, vestern iz 1974. godine). Naime, u igranim filmovima bilo je dosta primjera da se žanr vesterna preradi u film o japanskim samurajima, i obrnuto.

Dobar animirani film »Neustrašiva njuška« smješten je u okružje samuraja, i to mačaka u gradu Kakamuchu kojim vlada zločesti mačak Ika Chu. Onamo dolazi dobar, ali plašljiv pas Hank, koji želi postati samuraj kako bi postao hrabar i suočio se sa psima koji ga zlostavljaju. U crtiću ima dosta filmskih referenca koje će prepoznati odrasli gledatelji. Primjerice, u jednom podijeljenom kadru iz ekrana »ispada« veliki Sumo i »pada« na publiku, a drugi put likovi govore o točnoj duljini crtića bez odjavne špice i o radnji koja u to mora stati.

Film je računalno animiran i vizualno lijep u toplim i nježnim bojama tipične japanske prirode, kojima je kontrapunktirana tamna unutrašnjost prostorija. A kada likovi pričaju o svojoj prošlosti, taj je dio stiliziran u stripovskom izgledu.

Pas Hank u tom mačjem svijetu nalazi svoj put prema ostvarenju sna jer postoje dobri mačji likovi poput umiljate Emiko, učitelja Jimba, velikoga Suma i šoguna, a ima dosta i humora i akcije.

Film se prikazuje sinkroniziran na hrvatski jezik.