OBITELJSKA DRAMA OTVORILA »ZAGREBDOX« Prva pričest okupila razorenu obitelj

»Pričest« (Komunia); dokumentarni film; redateljica: Anna Zamecka; sudjeluju: Ola, Nikodem i njihovi roditelji

Svečano je otvoreno 13. izdanje međunarodnoga festivala dokumentarnoga filma »ZagrebDox« u nedjelju 26. veljače projekcijom poljskoga dokumentarca »Pričest« u svih pet dvorana novootvorenoga kina »Kaptol Boutique Cinema«. Publiku je pozdravio direktor i osnivač »ZagrebDoxa« Nenad Puhovski, a festival je otvorio gradonačelnik Milan Bandić uz nazočnost ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek. Do 5. ožujka prikazat će se više od 120 filmova iz cijeloga svijeta u 15 programa, a bit će i 17 premijera hrvatskih filmova.

Dirljiva i upozoravajuća obiteljska drama

U raznim programima ima čak nekoliko filmova u kojima se prikazuje razmišljanje o Bogu i njegovu utjecaju na čovjekov život, o čovjekovu odnosu spram Boga, ali i o utjecaju zla. Tako će biti prikazan i talijanski film »Izbavi nas«, o egzorcistima na Siciliji, koji je lani dobio nagradu za najbolji film na Filmskom festivalu u Veneciji, u programu »Horizonti«.

Četrnaestogodišnja Ola brine se za sve. Njoj su životne okolnosti učinile to da prerano odraste, dozrije i sve učini kako bi opet okupila obitelj. Prilika za zajedništvo jest prva pričest brata Nikodema…

Poljska redateljica i scenaristica filma »Pričest« gošća je »ZagrebDoxa« pa je pozdravila gledatelje u dvoranama. Njezin je film vrlo dirljiva i društveno upozoravajuća obiteljska drama. Riječ je o posve disfunkcionalnoj obitelji u kojoj je otac sklon alkoholu, majka je otišla i ima novu obitelj i malo dijete, trinaestogodišnji sin Nikodem ima blaži oblik autizma, a četrnaestogodišnja Ola brine se za sve njih. Njoj su životne okolnosti učinile to da prerano odraste, dozrije i sve učini kako bi opet okupila obitelj. Prilika za zajedništvo jest prva pričest brata Nikodema…

Gubi vlastito djetinjstvo

Vrlo je teško vidjeti kako se roditelji ne brinu o djeci, zatvoreni su u svoje probleme, prepuštajući da se dobra Ola hrabro bori za sve njih, gubeći vlastito djetinjstvo.