DRAMA »ČOVJEK IZ SJENE« Suprugin pozitivan utjecaj

Čovjek iz sjene
»Čovjek iz sjene« (Vice); drama; redatelj: Adam McKay: glume: Christian Bale, Amy Adams, Sam Rockwell, Steve Carell

Uoči dodjele nagrada Američke filmske akademije, popularnih Oscara, u sklopu »Oscar revije« u CineStarima prikazuje se deset filmova, a otvorena je američkim filmom »Čovjek iz sjene«, koji ima osam nominacija. To je biografska, politička i obiteljska drama o bivšem potpredsjedniku SAD-a Richardu Bruceu Dicku Cheneyu (Bale), dok je predsjednik bio George W. Bush (Rockwell).

To je biografska, politička i obiteljska drama o bivšem potpredsjedniku SAD-a Richardu Bruceu Dicku Cheneyu (Bale), dok je predsjednik bio George W. Bush (Rockwell).

Redatelj Adam McKay, dobitnik Oscara za film »Oklada stoljeća«, napisao je originalan scenarij o čovjeku o kojem se malo pouzdano zna, ali koji je jako obilježio američku politiku, donio važne odluke i bitno time utjecao na kasniju i čak današnju tamošnju društveno-političku situaciju. U to je McKay uklopio i dokumentarne snimke i razvoj događaja tijekom čak 50 godina Cheneyjeva života. Sve je to vrlo vješto režirano i montirano, tako da gledatelj dobiva dobar uvid u cjelinu. Film je protkan donekle ironijom i crnim humorom u profiliranju likova i situacija. Posebno su dobri i uvjerljivi svi glumci, i to ne samo glumom, nego i veoma zahtjevnom fizičkom preobrazbom u lik, čemu su pridonijele odlične maska i šminka. Troje ih je čak nominirano za Oscara, a prednjači Christian Bale koji je za tu ulogu već dobio Zlatni globus.

Cheney je prikazan od mladih dana i njegova tadašnjega problematična ponašanja. Velik pozitivan utjecaj imala je na njega supruga Lynne (Adams) koja ga je stalno podupirala. Imaju dvije kćeri, a on je nastojao obitelj zaštititi od senzacionalističke javnosti. A političke igre su u središtu…

Primjera »ljudi iz sjene« ima i u drugim filmovima. Nominirana također za Oscara, britansko-švedska drama »The Wife« (Supruga) otkriva »ženu (književnicu) u sjeni«. Upravo je za tu ulogu Glenn Close nominirana za najbolju glavnu glumicu.