PODSJETNIK NA STRAHOTE HOLOKAUSTA Plesni pogled na traumu

Euforija postojanja
»Euforija postojanja« (The Euphoria of Beeng); dokumentarni film; redateljica: Réka Szabó; sudjeluju: Eva Fahidi, Emese Cuhorku, Réka Szabó

Na posebnom izdanju ZagrebDoxa istaknula su se dva filma prema odluci žirijâ te su osvojila i nekoliko nagrada. Tematski ih povezuje život u vrlo nepristupačnim predjelima i životnim uvjetima, prikazan s velikom pažnjom i suosjećanjem prema protagonistima, te vrlo lijepom fotografijom. U međunarodnoj konkurenciji nagradu Veliki pečat dobio je ruski film »Pjena«, čiji je redatelj Ilja Povolockij dobio i posebno priznanje za autore do 35 godina. Najviše je nagrada, čak tri, dobio rumunjski film iz regionalne konkurencije »Naš dom u divljini« Radua Corniciuca, koji je dobio Veliki pečat u toj kategoriji, nagradu međunarodnoga udruženja filmskih kritičara »Fipresci«, te Mali pečat za najboljega mladoga redatelja.

Među posebnim priznanjima dobitnik je i hrvatski dokumentarac »Jedna od nas« Đure Gavrana te mađarski poetski, lirski i umjetnički »Euforija postojanja«, iako se bavi vrlo važnom i teškom temom. Upravo je u tome vrijednost »Euforije postojanja«: plesnim izričajem i stvaranjem predstave ispričana je osobna trauma Eve Fahidi, koja je to prvo iznijela u memoarima, te je ujedno jedinstven podsjetnik na strahote holokausta.

Eva Fahidi danas ima gotovo 95 godina i još pleše u predstavi s mladom plesačicom Emese Cuhorku, koja glumi njezinu mlađu sestru stradalu u holokaustu, kao i njihovi roditelji. Cijeli proces na stvaranju predstave »Sea Lavender«, i njezina prva izvedba, snimani su pomno, vrlo delikatno, kamerom koja je zabilježila fascinantne fotografije i prelijevanje snimaka, stvarajući doista poseban poetski svijet u kojem Eva vrlo suptilno govori o sebi, svom životu i traumi s kojom mora živjeti. Usto je dirljivo prikazan i povjerljiv odnos, bitan za stvaranje predstave, između plesačicâ i redateljice.