PRVIJENAC SANDRE VANNUCCHI Bijegom do prihvaćanja

Bijeg
»La fuga: Girl in flight« (»Bijeg«); drama; redateljica: Sandra Vannucchi; glume: Lisa Ruth Andreozzi, Emina Amatovic, Donatella Finocchiaro, Filippo Nigro

Hrvatski dječji žiri koji je u zagrebačkom kinu »Europa« glasovao za ovogodišnji najbolji europski film za djecu u organizaciji Europske filmske akademije odabrao je talijansko-švicarsku dramu »La fuga: Girl in flight«, u hrvatskom prijevodu »Bijeg«. Primjeren je djeci iznad 12 godina, ali i odraslima, jer prikazuje kako se djeca (ne)nose s obiteljskim problemima, posebice bolešću jednoga od roditelja, i to kad je posrijedi jaka depresija. Film je o odrastanju i dozrijevanju te ujedno film ceste jer putovanje donosi ključne promjene glavnoga lika.

Glavni lik je 11-godišnja Silvia (Andreozzi), koja s mlađim bratom i roditeljima živi u malom toskanskom mjestu blizu Firence. Majka (Finocchiaro) je bolesna, a otac (Nigro) preopterećen pa često strogo reagira. Silvija se osjeća nevoljenom, zanemarenom, pa kada roditelji odustanu od obećanoga puta u Rim, ona sama kreće na put.

To je 11-godišnja Silvia (Andreozzi), koja s mlađim bratom i roditeljima živi u malom toskanskom mjestu blizu Firence. Majka (Finocchiaro) je bolesna, a otac (Nigro) preopterećen pa često strogo reagira. Silvija se osjeća nevoljenom, zanemarenom, pa kada roditelji odustanu od obećanoga puta u Rim, ona sama kreće na put.

Film zanimljivo u flashbackovima naizmjence daje prošlost iz koje se saznaju uzroci, i Silvino putovanje. Kamera i režija jako su dobre, a to je prvi film redateljice i scenaristice Sandre Vannuchi, u koji je unijela i autobiografske dijelove.

Silvia želi razgledati Rim i posebice turističku atrakciju »Usta istine«, da bi dobila odgovore. U vlaku susreće malo stariju djevojčicu Eminu (Amatovic), Romkinju koja joj pomaže u nevoljama i vodi je u romski kamp, u kojem su ti dijelovi filma snimljeni. Ondje se susreću dva različita svijeta. Život Roma prikazan je pozitivno, kao i njihova odgovornost i samopouzdanje. Njih dvije postaju prijateljice, a Silvia u tom okruženju počinje shvaćati i prihvaćati svoju svagdašnjicu. No njezin bijeg izazvao je potragu za njom, ali i trgnuo njezinu majku iz bolesti…

IZVORGlas Koncila br. 21/2018.
Prethodni članakDON IVO PRODAN – VELIKI KULTURNI RADNIK Izvor za povijest hrvatske glagoljice
Sljedeći članakUDRUGA HRVATSKE POLICIJE BRANITELJA PAKRACA I LIPIKA Briga za potrebite