KADA JE DIJETE ZRELIJE OD ODRASLIH Pomoć iskrenom ljubavlju

Mala laž za veliki san
»Mala laž za veliki san« (Fourmi); obiteljski film; redatelj: Julien Rappeneau; glume: François Damiens, Maleaume Paquin, André Dussollier, Ludivine Sagnier

Francuska kinematografija ponovno je, u koprodukciji s Belgijom, ostvarila vrlo dobar obiteljski film, poučan i dirljiv, prikladan i za osnovce i za srednjoškolce i za odrasle. Riječ je o drami »Mala laž za veliki san«, s malom dozom humora, nastaloj na temelju španjolskoga stripa »Dream Team« autorâ Marija Torrecillasa i Arthura Laperle iz 2016. godine. Redatelj Julien Rappeneau napisao je scenarij premjestivši radnju u Francusku, u malo mjesto na sjeveru, blizu grada Lillea, oko kojega je lijepa, živopisna priroda i rijeka, što prekrasno bilježi kamera. Redateljev brat Martin Rappeneau skladao je prikladnu glazbu. Okupljena je dobra i uvjerljiva glumačka ekipa.

Riječ je o filmu koji vrlo dirljivo i suptilno pokazuje duboku, neizmjernu ljubav sina prema otcu, kojemu želi pomoći da se izvuče iz krize u koju je upao nakon rastave. Primjer je to kada je dijete zrelije od odraslih.

Théo (Paquin) je 13-godišnji dječak jako nadaren za nogomet, ali i vrlo nizak, zbog čega je dobio nadimak Mravac. Živi s majkom (Sagnier), a otca Laurenta (Damiens) viđa na treninzima. San im je obojici da Théo uspije ući u profesionalan klub. Trener, kojega utjelovljuje glumac André Dussollier, poznat iz mnogih dobrih francuskih filmova, vjeruje u Théovu darovitost. Prilika se ukaže za odlazak u London uz otčevu pratnju, što oduševi Laurenta i pokrene ga da si sredi život. No nije sve onako kako je Théo rekao…

Vrlo su zanimljivi Théovi prijatelji Romane, Max i Karim, a on svima svojom dobrotom želi pomoći, uspijeva u tom te se svima životi mijenjaju nabolje. Doista je poput mrava (što je izvorni naziv filma), koji je jedini kukac s velikim osjećajem za zajedništvo i brigom za timski rad, kako mu objašnjava Laurent.