POBJEDNIČKI FILM O DJEVOJČICI KOJA JE SPASILA OBITELJ Širiti sreću

S kao sreća
»S kao sreća« (H is for the Happiness); obiteljski film; redatelj: John Sheedy; glume: Daisy Axon, Wesley Patten, Joel Jackson, Richard Roxburgh

Pobjednik KinoKina – Međunarodnoga filmskoga festivala za djecu prema ocjeni stručnoga žirija odraslih jest jako dobar australski obiteljski film »S kao sreća«. Oni su dodijelili i posebno priznanje veoma simpatičnu nizozemskomu filmu »Jackie i Oopjen«. Oba su i zabavna i poučna, i s manjom ili većom količinom fantastike.

»S kao sreća« temelji se na omiljenom australskom romanu za mlade »My Life as an Alphabet« (Moj život prema abecedi) iz 2013. godine književnika Barryja Jonsberga. Produkcijski je jako dobar, vizualno maštovit s veselim, živim bojama među kojima prevladava zelena, dinamičan, s dobrom glazbom i solidnim glumcima, posebice uvjerljivom djecom. Premijeru je imao na Berlinskom festivalu u programu za djecu i mlade Generation Kplus, gdje je dobio posebnu nagradu.

Film je pun duhovitosti, optimizma, topline, iako je tema kako prevladati tugu i bol, posebice kada to počne razarati obitelj. Iskrena, vedra, jako entuzijastična i katkad naivna djevojčica Candice (Axon) odlučila je učiniti sve kako bi roditeljima vratila osmijeh na lice nakon smrti malene kćeri, njezine sestre, te pomirila otca s njegovim bratom, svojim stricem Brianom (Jackson), koji joj pomaže. Vrlo je dobro u filmu dana i realna strana, a to je da su zaprjeke u životu česte i ne ide sve glatko.

Bajkovit dio filma je u svijetu koji Candice stvara s novim školskim prijateljem Douglasom (Patten), koji pak misli da dolazi iz druge dimenzije.

Candice širi dobrotu i optimizam te polako utječe i na odnose među učenicima u školi i stanovnicima u gradu gdje živi. Ona vjeruje da je sreća u svim ljudima i moraju je samo naći. Poticaj je našla u školskoj zadaći kada su trebali izabrati slovo i riječ prema abecedi, te napisati što im znači. Za nju je to S, kao sreća…