KAKO DONA VRATITI DOMA? U digitalnom svemiru

Space Jam: Nova legenda
»Space Jam: Nova legenda« (Space Jam: A New Legacy); igrano-animirani film; redatelj: Malcolm D. Lee; glume: LeBron James, Don Cheadle

Kada se 1996. godine pojavio, američki igrano-animirani film »Space Jam« imao je veliku gledanost onih koji vole šport i zanimljive, duhovite i neobuzdane crtane likove iz ciklusa filmova »Looney Toons« studija Warner Bros. Igranje košarke sa zvijezdom NBA-a Michaelom Jordanom i animiranom ekipom likova, osmišljeno je u solidan film.

Uz sve mane filma, postoji hvalevrijedno upozorenje na to što su moćnici u digitalnom svemiru, kojem pripadaju i videoigre, kadri učiniti.

Sada se pojavio nastavak koji s prethodnikom dijeli košarku, a prikazuje se i u originalnoj verziji i sinkroniziran na hrvatski jezik. Ima novoga košarkaša LeBrona Jamesa i njegova sina Dona, te još više crtanih likova – ne samo »Looneya Toonsa« nego i mnogih likova iz filmova, animiranih i igranih, poznatih ličnosti kao navijača u filmu te reference na filmske klasike. Osim što je »Space Jam: Nova legenda« prenapučen likovima i predugo traje, gotovo dva sata, dramaturški nije dobro osmišljen.

Crtani likovi, predvođeni Zekoslavom Mrkvom i Zečicom Lolom, previše su razigrani, neposlušni, nasilni i s oštrim rječnikom, ali su djeci poznati i zabavni. Odrasli gledatelji u tome neobičnom digitalnom svemiru mogu prepoznati filmske reference i razmisliti o poruci filma koja se na njih najviše odnosi. Naime, uz sve mane filma, postoji hvalevrijedno upozorenje na to što su moćnici u digitalnom svemiru, kojem pripadaju i videoigre, kadri učiniti, te još više koliko su važni roditeljsko razumijevanje i podrška djetetu u onome čime se ono želi baviti, a ne nametati mu svoju volju. Upravo je u tomu drama i problem kako Dona vratiti iz toga svijeta…