FILM »JEKA« – POUČAK S ISLANDA Blagdansko ozračje, a nije božićni film

Jeka
»Jeka« (Bergmál/Echo); drama; redatelj: Rúnar Rúnarsson; glume: Sigurmar Albertsson, Bent Kingo Andersen

Vrijeme Božića i Nove godine na Islandu, u toj sjevernoj otočnoj državi prekrasne prirode, dočarava veoma dobar islandski film »Jeka« Rúnara Rúnarssona, prikazan na Zagrebačkom filmskom festivalu i dostupan na internetu. I ovaj je autorov film, kao i prethodni »Vrapci«, snimljen u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji.

»Jeka« je zanimljiva zbog redateljeve poetike i strukture. Donosi svagdašnjicu i ozračje života različitih ljudi i situacija u to doba godine, raznovrsne trenutke u više od pedeset kratkih vinjeta. Neke su snimljene gotovo u jednom kadru, neke nemaju dijaloge, neke su dinamičnije, neke sporije, ali sve imaju jasnu dramaturgiju i poantu. Slažu se u mozaik bez zajedničke narativne strukture i bez autorskoga komentara događaja i likova. Redateljski je postupak vrlo diskretan i nenametljiv, promatrački. Taj životni tijek prati veoma lijepa i prikladna atmosferična glazba Kjartana Sveinssona, koji je za nju dobio nagradu na francuskom Les Arcs festivalu, te jako dobra fotografija Sophie Olsson.

Iako »Jeka« nije tipičan blagdanski film, toplo oslikava ljude te bilježi lijepe kontraste – snježne planine i uzburkano more.