ODRASTANJE UZ DADILJU Emocionalna previranja

Ama Gloria
»Ama Gloria«; drama; redateljica: Marie Amachoukeli-Barsacq; glume: Louise Mauroy-Panzani, Ilça Moreno Zego

Kako izgleda život, posebice unutarnji emocionalni, bistre i inteligentne šestogodišnje djevojčice Cléo, pokazuje vrlo dirljiv, topao i intimistički francuski nagrađivani film »Ama Gloria«. Ta izvrsna drama prikazana je u sklopu Zagrebačkoga filmskoga festivala u programu »Ponovno s nama«.

Posebnost života djevojčice jest to što živi u Parizu s ocem koji je voli, ali joj je majka umrla u porodu. Zato je s njima dadilja Gloria. Vrlo je blizak i privržen odnos djevojčice i dadilje, a za Cléo je to cijeli emocionalni svijet koji ima. Ta beskrajna ljubav koju djevojčica osjeća daje joj sigurnost i lijepo djetinjstvo. No Gloria je sa Zelenortskih otoka i sve se mijenja kada se zbog svoje obitelji mora vratiti kući. Rastanak je bolan, ali je Cléo posjećuje tijekom ljeta.

U novom okruženju Cléo shvaća kako više nije središte Glorijine brige jer ona ima i kćer i sina te se pomalo rađa ljubomora. Posebice se druži s desetogodišnjim Césarom i upoznaje tamošnje običaje. Cléo oponaša dječačke igre i skakanja u more sa stijene, što će joj postati otpor skoromu povratku u Pariz. Vrijeme s Glorijom i njezina ljubav obilježavaju joj posve život.

Film je dobro snimljen lijepom fotografijom, posebice krajolici i more Zelenortskih otoka, te krupnim kadrovima djevojčice koja se susreće s novim gubitkom i neizbježno dozrijeva. Redateljski i dramaturški vrlo je dobro osmišljeno prikazivanje njezina emocionalnoga unutarnjega proživljavanja umetanjem nekoliko puta likovnih i animiranih sekvenca u kolopletu žarkih boja. Neizgovorene riječi pretočene su u boju…