OD IDEALA DO STVARNOSTI Borba za pravdu u »Zbornici«

Zakon zbornice
Zakon zbornice
»Zakon zbornice« (Das Lehrerzimmer / The Theacher’ Lounge); drama; redatelj: Ilker Çatak; glume: Leonie Benesch, Leonard Stettnisch

U programu »Ponovno s nama« Zagrebačkoga filmskoga festivala prikazano je šest novih filmova autora koji su već sudjelovali na prijašnjim izdanjima. Među njima je bio i vrlo dobar hrvatski film »Pamtim samo sretne dane« Nevija Marasovića, a pobjednik programa i dobitnik nagrade »Zlatni bicikl« izvrsna je, napeta njemačka drama »Zakon zbornice«. Taj je film ujedno njemački kandidat za »Oscara« i za nagradu »Lux« Europskoga parlamenta te dobitnik triju nominacija za Europsku filmsku nagradu, a već je osvojio niz nagrada.

Radnja je smještena u njemačku osnovnu školu i prikazuje vrlo složen sustav obrazovanja u kojem ima mnogo izazova. U njemu se nastavnica koja iskreno, idealistički i predano radi nađe u neugodnim situacijama izazvanima ponašanjem i mentalitetom i kolega i učenika. Takvom tematikom film podsjeća na nagrađivanu hrvatsku dramu »Zbornica«, u kojem je pravdu tražila pedagoginja.

U filmu »Zakon zbornice« riječ je o nizu krađa u školi, čije je rješenje otežano odnosom prema višekulturnosti, podmetanjima, rušenjem ugleda, nepravičnom uporabom školskih novina… Nova i mlada nastavnica Carla Nowak želi zaštititi optuženoga učenika i pronaći istinu. Osumnjičena je i djelatnica škole. Kolege različito vide pravdu i kaznu. Carlino idealističko stajalište pokaže se naivnim pa se nađe i u tjeskobi…

Film je vrlo dobro snimljen i montiran, popraćen glazbom koja stvara napetost i dinamičnost, što gledatelju drži pozornost čitavo vrijeme. Također, gluma je vrlo uvjerljiva, posebice Leonie Benesch kao Carle i dječaka Leonarda Stettnischa kao učenika Oskara.