DOKUMENTARAC NAMIJENJEN MLADIMA KOJI SLIKAJU Čovjek i kamera

Fantastičan stroj
»Fantastičan stroj« (And the King Said, What a Fantastic Machine / Fantastic Machine); dokumentarni film; redatelji: Alex Danielson i Maximilien Van Aertryck; pripovjedač: Maximilien Van Aertryck

Ovogodišnji ZagrebDox, Međunarodni festival dokumentarnoga filma, vraća se, nakon pandemije bolesti COVID-19, u proljetni termin i mjesto održavanja – kino Kaptol Boutique Cinema. Od 26. ožujka do 2. travnja donosi ukupno 116 filmova. Ponovno su na programu Happy Dox, Teen Dox, Glazbeni globus, a uvedena je nova kategorija Green Dox, koja se odnosi na ekologiju i recikliranje, te nova nagrada za kratkometražni dokumentarac.

Festival je svečano otvoren švedsko-danskim dugometražnim dokumentarnim filmom »Fantastičan stroj«, djelom autorskoga dvojca Alexa Danielsona i Maximiliena Van Aertrycka, koji su redatelji, scenaristi, snimatelji, montažeri i producenti. Potonji je i pripovjedač u filmu i prisustvovao je zagrebačkoj projekciji. Film se prikazuje u kategoriji Stanje stvari, a na festivalima u Sundanceu i Berlinu osvojio je nagrade. Da je doista film primjeren i mladima dokazuje i nagrada Generation 14+ na Berlinaleu.

Film daje dobar pregled razvoja fotografije i kinematografije prikazujući pronalaske »strojeva« – fotografske aparate, filmske kamere, suvremene mobitele, načine prikazivanja te ljudski odnos prema slici, fotografiji i pokretnim slikama. I koliko je god to u početku bilo zanimljivo i oduševljavajuće, toliko su današnjica i suvremeni čovjek pokazali ozbiljne društvene probleme zaluđenošću stalnim izlaganjima kamerama. Autorskoga komentara nema, ali niz apsurdnih snimaka dokazuje u kakvu zabrinjavajućem smjeru to ide. Film je vrlo dinamičan kolaž s dosta humora.