FRANCUSKA FILMSKA PORUKA BIROKRATIMA Iskazati ljubav

Zbogom, idioti
»Zbogom, idioti« (Adieu les con / Bye, Buy Morons); komedija/drama; redatelj: Albert Dupontel; glume: Virginie Efira, Albert Dupontel, Nicolas Marié, Joséphine Hélin

Na ovogodišnjem Vukovarskom filmskom festivalu prikazan je francuski film »Zbogom, idioti«, koji je bio nominiran za francusku nagradu »César« u dvanaest kategorija, a čak ih je šest osvojio: za najbolji film, režiju, scenarij, fotografiju i scenografiju te Nicolas Marié za najbolju sporednu ulogu.

To je vrlo dirljiva drama s puno duhovitosti, komičnosti i čak elemenata komedije apsurda u stilu montypythonovaca. Film je posvećen njihovu članu Terryju Jonesu. Albert Duponel je i redatelj i scenarist i glumac u filmu »Zbogom, idioti«. Naslov se odnosi na likove u filmu koji vode brigu samo o birokraciji i vlasti, a ne vide čovjeka i njegove probleme te ga sputavaju. Neshvaćeni likovi s rubova društva, osjetljivi i čovječni, upućuju im taj pozdrav pri odlasku.

Film je vrlo dinamičan, sažet, zanimljivo snimljen, montiran i režiran, s troje dobrih glumaca u glavnim ulogama. To su frizerka Suze (Efira), koja otkriva da je smrtno bolesna pa želi pronaći sina kojega je prisilno morala napustiti pri rođenju, informatički stručnjak JB (Dupontel), nezadovoljan vlastitim životom, i slijepi službenik u arhivu Serge (Marié), pun optimizma.

Ta neobična trojka odlazi zajedno u potragu uz niz komičnih situacija, ali otvorena i čista srca te s nakanom da je najvažnije iskazati ljubav i reći: »Volim te.« Vrlo su dirljive scene kada se odrasla Suze susreće u mislima sa sobom kao petnaestogodišnjom djevojčicom (Hélin) i razjašnjava tadašnju situaciju.