KAD IGRAČKE U PRIČI DOBIJU LJUDSKE OSOBINE… Koji je smisao igračaka?

Priča o igračkama 4
»Priča o igračkama 4« (ToyStory 4); animirani film; redatelj: Josh Cooley; glasovi: Krešimir Mikić, Ranko Zidarić, Barbara Prpić

Iako je treći dio odličnoga serijala animiranoga filma »Priča o igračkama« djelovao kao završnica i zatvorena cjelina trilogije, pojavio se četvrti dio te posve opravdao svoj nastanak. Izvrsna produkcija Disneyja/Pixara čak je poboljšana u pojedinostima računalne animacije, a scenarij je vrlo inteligentan, slojevit, metaforičan, s čak vrlo važnim egzistencijalističkim i filozofskim aspektima, tako da će odraslima biti poticaj na razmišljanje.

Vrlo su zanimljivi razgovor i odnosi među igračkama, koje se pitaju koji je njihov smisao, kako načini na koji su izrađene utječu na djecu, žele li imati dijete kojemu pripadaju i koje ih voli ili pak žele biti samostalne i slobodne.

Karakterizacija likova pomno je razrađena, posebice kauboja Woodyja koji doživljava najviše unutarnjih promjena. Jasno, duhovitosti, zabave, akcije i romance ima, tako da je to veoma dobar obiteljski film, ne samo za najmlađe gledatelje. Prikazuje se sinkroniziran na hrvatski u 2D i 3D formatu.

Novi redatelj Josh Cooley vrlo se dobro snašao i uspio napraviti veoma dinamičan i ujedno refleksivan film. Dobra glazba dvostrukoga oskarovca Randyja Newmana i sada pridonosi atmosferičnosti.

Igračke su kod djevojčice Bonnie koja polazi u školu. Ona sama pravi od pribora za jelo i raznih otpadnih predmeta igračku Vilička, koja joj postaje najdraža. Vrlo su zanimljivi razgovor i odnosi među igračkama, koje se pitaju koji je njihov smisao, kako načini na koji su izrađene utječu na djecu, žele li imati dijete kojemu pripadaju i koje ih voli ili pak žele biti samostalne i slobodne. Woody je previše brižan, njegova simpatija, porculanska pastirica Bo Peep, želi biti samostalna i uči ih kako je normalno da igračke mijenjaju vlasnika zbog odrastanja, a zanemarena lutka Gabby u staretinarnici može djelovati vrlo opasno sa svojim pomagačima. Jasno, to su sve personifikacije ljudskih osobina s kojima se djeca susreću i važne su za odrastanje. Velika akcijska završnica je u dogodovštinama u lunaparku…