DA SE NE ZABORAVI GENOCID NAD ARMENCIMA Istina koja i filmom prodire u svijet

»Obećanje« (The Promise); drama; redatelj: Terry George; glume: Oscar Isaac, Charlotte Le Bon, Christian Bale, Rade Šerbedžija

O povijesnom događaju, armenskom genocidu na početku Prvoga svjetskoga rata, malo se govori, a niječe ga i danas Turska, koja je bila počinitelj. O tome je prvi snimio igrani film njemački redatelj turskoga podrijetla Fatih Akin, »Prekinut put«, a sada je u kinima američko-španjolski film »Obećanje« redatelja i suscenarista, oskarovca Terryja Georgea. Njemu su takve teške teme bliske jer je već snimio film »Hotel Ruanda« o afričkoj tragediji. U »Obećanju« je uspio okupiti istaknute glumce iz mnogih zemalja.

»Obećanje« je solidna povijesna drama snimljena u starinskom stilu kroz koju se provlači romanca, izmišljena ljubavna priča, kako bi se ublažile strahote genocida i prikazanih scena nasilja, te ukazalo na tragične sudbine Armenaca, i pojedinaca i obitelji. Vizualno je vrlo lijepa u prikazu prijeratnoga Carigrada uz odgovarajuću kostimografiju i scenografiju, gluma je dobra, kao i pozadinska glazba oskarovca Gabriela Yareda. U ulozi načelnika armenskoga mjesta, koji narod vodi u bitku protiv Turaka, jest Rade Šerbedžija.

Studiranje uz obećanje

Ono što dominira u scenariju jest nastojanje da se otkrije istina o stradanju armenskoga naroda te da ona prodre u cijeli svijet. To je posebice dano preko lika američkoga novinskoga izvjestitelja za »Associated Press« sa sjedištem u Parizu Chrisa Myersa (Bale), koji fotografira i piše s mjesta događaja. Time je upozoreno i na veliku važnost medija u objektivnom izvještavanju.

Filmska priča prati mladoga armenskoga ljekarnika Mikaela Boghosiana (Isaac) koji dolazi u Carigrad studirati medicinu zahvaljujući novcu koji je dobio uz obećanje da će se po povratku oženiti djevojkom Maral, prema želji njihovih roditelja. No u Carigradu susreće mladu učiteljicu Anu Khesarian (Le Bon), ponosnu Armenku, u koju se zaljubljuje…