ŠVICARSKI FILM O »MUŠKIM I ŽENSKIM« POSLOVIMA Za ravnopravnost žena

Petnaesto izdanje Zagrebačkoga filmskoga festivala donosi više od stotinu filmova u svim programima, a u glavnom je 13 prvih ili drugih redateljskih ostvarenja iz svih krajeva svijeta. Tematski prevladavaju društveno angažirani filmovi, bilo da se odnose na prošlost bilo na sadašnjost.

»Božanski red« (Die göttliche Ordnung / The Divine Order); drama; redateljica: Petra Biondina Volpe; glume: Marie Leuenberger, Rachel Braunschweig, Maximilian Simonischek

Na početku svečanoga otvorenja Nagrada »Albert Kapović«, koju dodjeljuje Hrvatska udruga producenata, uručena je Hrvoju Laurenti, izvršnomu direktoru ZFF-a i kina »Europa« te direktoru Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača, upravo za iznimna zalaganja i postignuća u tom području.

Festival je otvorio švicarski film »Božanski red« redateljice i scenaristice Petre Biondine Volpe, koji je već osvojio niz nagrada i njihov je kandidat za »Oscara«. U toj drami, toploj i suosjećajnoj, prikazan je važan događaj iz švicarske povijesti – borba za prava žena, odnos unutar obitelji glede podjele na muške i ženske poslove, što se zbilo tek u veljači 1971. godine. Gostovala je glumica Rachel Braunschweig (Theresa), koja je objasnila razlike načina života u kantonima i mjestimičnu suzdržanost.

Film vrlo lijepo scenografijom i kostimografijom te dobrim glumcima oslikava sedamdesete, a ranija razdoblja donosi u crno-bijeloj tehnici. Glavni lik je Nora (Leuenberger), kućanica s dvoje djece i suprugom Hansom (Simonischek), koja pokreće sumještanke na referendum za prava žena. Odaziv je bio velik, kao i otpor muškaraca, ali se svijest i jednih i drugih podizala prema novim spoznajama i razumijevanjima. Primjer dotadašnjih loših odnosa u obitelji koje je država grubo procesuirala jest sudbina kćeri njezine sestre Therese i bezuspješni nekadašnji pokušaji starije sumještanke Vroni. Film će doći na redovit kinoprogram.