REMBRANDT ZA DJECU Filmski susret u muzeju

Jackie i Oopjen
»Jackie i Oopjen« (Jackie en Oopjen); obiteljski film; redateljica: Annemarie van de Mond; glume: Frouke Verheijde, Sarah Bannier

U današnje pandemijsko vrijeme umjetnost dolazi najčešće virtualno, pa tako i Noć muzeja. Upravo o važnosti povijesti umjetnosti i upoznavanju jednoga od najznačajnijih svjetskih muzeja, amsterdamskoga Rijksmuseuma, dano je u nizozemskomu filmu »Jackie i Oopjen«, koji je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu za djecu KinoKino (preko interneta). Ondje mu je stručni žiri dodijelio posebno priznanje ističući dobar primjer filma koji istodobno i zabavlja i poučava djecu.

To je komedija s dosta fantastike jer spaja likove iz 17. i 21. stoljeća, dva posve različita svijeta i svjetonazora, te na tome gradi komičnost. Povezuje ih slikarstvo, muzej, veliki nizozemski slikar Rembrandt van Rijn (1606. – 1669.) te suvremene aukcije slika, o čemu djeca mogu dosta doznati. Zanimljivi su podijeljeni kadrovi i paralelna montaža u istodobnom prikazivanju dvaju razdobljâ i dvaju glavnih likova.

Vrlo samostalna, ali usamljena 12-godišnja djevojčica Jackie često je u muzeju jer njezina mama ondje radi, a doma ima mlađu sestru o kojoj se skrbi. Nakon postavljanja nove izložbe lik mlade žene Oopjen Coppit, koju je naslikao Rembrandt, oživi i iziđe iz slike. Želi pronaći svoju mlađu sestru i portret na kojem je naslikana te joj u tome pomaže Jackie. To izazove mnoge peripetije. Film tematizira i odnos sestara i prijateljstvo.