TOLSTOJEVO DJELO U FILMSKOM IZDANJU Tiha radost življenja

Živjeti
»Živjeti« (Living); drama; redatelj: Oliver Hermanus; glume: Bill Nighy, Aimée Lou Wood

Nominiran za dva Oscara, za prilagođen scenarij i Bill Nighy za najboljega glavnoga glumca, jest izvrstan britanski film »Živjeti«, dostupan na raznim platformama. To je drama snimljena kao preradba japanskoga filma »Ikiru« iz 1952. godine redatelja i scenarista Akire Kurosawe, koji se pak temelji na pripovijetki »Smrt Ivana Iljiča« (1886.) Lava N. Tolstoja. Sada je prilagođen scenarij napisao Kazuo Ishiguro, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2017. godine.

»Živjeti« je film s usklađenim svim filmskim izražajnim sredstvima u cjelinu s iznimnom estetikom i poetikom. Snimljen je u retrostilu, dobrom fotografijom uglavnom tamnoga kolorita, vizualno lijepo i dojmljivo. Glazba je vrlo pomno odabrana, i klasična i izvorna. Uz scenografiju i kostimografiju britanskoga stila, sve je u funkciji radnje koja se zbiva u Londonu 1953. godine. Karakterizacija likova je suptilna, a dramaturgija veoma dobra.

Riječ je o suzdržanu, uglednu činovniku Williamsu, kojega sjajno utjelovljuje Bill Nighy, poznat po filmu »Zauvijek ljubav«. On je udovac, vlakom dolazi na posao, a utorak mu je dan za odlazak u kino. Sve se u njemu mijenja kada dozna da je neizlječivo bolestan, premda uzrok skriva. Unutarnji život otkriva prisjećanjem na djetinjstvo, pristaje na izlaske u kafiće s poznanikom, a posebno mu se sviđa radost života gospođice Harris, koja ga pak naziva »gospodin Zombi«. Poželio je živjeti, barem tihu radost življenja, i učiniti kakvo dobro djelo za druge. Za to mu se ukazala prilika obnovom dječjega igrališta i poticajem kolega na entuzijazam u dotad neučinkovitu birokratskom poslu…