POSLJEDNJA GLUMČEVA ULOGA, A MAESTRALNA Prihvaćanje prolaznosti

Lucky
»Lucky« (Lucky); drama; redatelj: John Carroll Lynch; glume: Harry Dean Stanton, David Lynch

Na otvorenju »Subversive film festivala«, koji do 14. svibnja traje u zagrebačkom kinu Europa, prikazan je izvan konkurencije izvrstan američki neovisan film »Lucky«, koji je među desetak festivalskih nagrada dobio i onu Ekumenskoga žirija u Locarnu i žirija filmskih kritičara udruge »Fedeora« u Haifi. Redateljski je prvijenac glumca Johna Carrolla Lyncha. U filmu je maestralnu ulogu ostvario, nažalost i posljednju, glumac Harry Dean Stanton (1926. – 2017.), koji je umro sa 91 godinom, koliko ima i lik Luckyja kojega utjelovljuje. Najpoznatiji je široj publici po glavnoj ulozi u antologijskom filmu »Pariz, Texas« Wima Wendersa. U »Luckyju«, koji dolazi u hrvatska kina, jednu od uloga tumači i slavni redatelj David Lynch, koji je pak više puta surađivao u svojim filmovima sa Stantonom.

Film ima originalan scenarij. Radnja se odigrava u malom mjestu na jugu SAD-a, blizu Meksika. Dobra fotografija uspješno bilježi u totalima prostrane predjele ravnicâ s visokim kaktusima, u srednjim planovima događanja u kafiću sa stalnim gostima, i uranja u grupnom planu u lik Luckyja, vrlo dobroćudnoga, jednostavnoga, vedroga, optimističnoga, realnoga i vitalnoga starca. On živi sâm, održava pozitivnu, zdravu, dnevnu rutinu te se druži s prijateljima u kafiću. Svira usnu harmoniku te dirljivo i dojmljivo pjeva s mariachima pjesmu »Volver, volver« na rođendanu u meksičkoj obitelji.

Zanimljivi, važni i humani su razgovori prijateljâ u kafiću o životu, stvarnosti, prolaznosti i smrti, koji su na granici filozofije i egzistencijalizma. Svatko na svoj način proživljava i prolazi vlastit duhovan put te njeguje zajedništvo. Nakon što je pao, Lucky shvaća da mu tijelo pomalo otkazuje, ali pozitivno stajalište zadržava. Spreman je sa smiješkom prihvatiti prolaznost i moguću tamu pri odlasku…