FILM »ROMA« SA 10 NOMINACIJA ZA OSCARA Pogled na djetinjstvo

Roma
»Roma« (Roma); drama; redatelj: Alfonso Cuaron; glume: Yalitza Aparicio, Marina de Tavira, Marco Graf

Meksičko-američki film »Roma« ne samo da je izvrstan umjetnički crno-bijeli film, nego je i početak nove svjetske art-kinematografije s posebnom produkcijom i distribucijom. Intimistički je i suptilni uradak meksičko-američkoga vrsnoga redatelja Alfonsa Cuarona, snimljen na španjolskom jeziku, s više od 140 osvojenih nagrada. Svaka je od deset nominacija za Oscara posve zaslužena te je najizgledniji ovogodišnji oskarovski pobjednik. Zbog Netflixove produkcije nažalost se ne će prikazivati u kinima, ali je dostupan na internetskim platformama.

Cuaron je i scenarist, i snimatelj, i montažer filma, u kojem vrlo toplo oslikava sjećanje na godinu djetinjstva u Romi, četvrti glavnoga grada Meksika Ciudad de Mexica. Osim profinjene režije, posebnu estetsku vrijednost filmu daje savršena fotografija, nijanse svjetla, zrcaljenje i odrazi u vodi pojedinih motiva. Dobra je i prirodna, uvjerljiva gluma cijeloga ansambla.

Redatelj pokazuje život višečlane obitelji srednjega staleža s četvero djece i dvije kućne pomoćnice, od kojih je posebno važna i omiljena dadilja Cleo (Aparicio), pripadnica domorodačkoga naroda. Iz njezine vizure daje se pogled na sva zbivanja u obitelji koja se i raspada i sastavlja te obrisi društveno-političkih događaja 1971. godine. Cleo, unatoč vlastitoj tragediji i tomu što ne zna plivati, skuplja hrabrost i spašava djecu na plaži te im ostaje stup oko kojega se okupljaju. Cuaron je film posvetio dadilji u svojoj obitelji, a već ima više latinoameričkih filmovima u kojima su dadilje glavni likovi i druge majke djeci o kojoj se skrbe.